[四月新番] 我推的孩子 (3)(漫畫討論請四重加密)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
你又知人哋真係0了解
定係了解完同你哋對件事嘅perception唔同就叫0了解
啲中文人連日文原tweet都唔識睇,靠人節選翻譯/google translate完就鬧人,呢啲先叫0了解囉好冇

仲問憑乜,憑人哋係個題材/消費對象嘅親屬囉
況且人哋叫得落唔好去睇嘅,都係啲會有類似trauma嘅人
唔通真係叫得郁社會大眾杯葛咩,日本人先冇咁有正義感
調番轉,你兩個漫畫家又憑咩覺得自己有能力帶來反思,就直接用人哋嘅死做題材?

其實就有個立場係可以相信作者原意係好,但木村媽都批評得有道理
只係呢度太多人一係就話人老母on9,一係懶超然咁叫唔好理人發噏瘋啫
咁始終informed consent、trauma、trigger warning等喺二次元文化入面仲係好陌生嘅概念
而且中日文世界呢個興趣範疇裡面唔少人思想上又真係特別toxic,以上概念未喺社會普及就已經變曬做網上亂玩嘅梗(例如乜鳩都話ptsd),又真係幾不幸嘅
做咗我推嘅人造人1號
今晚
https://www.youtube.com/watch?v=zoBS7te9hwQ
【推しの子】赤坂アカ×横槍メンゴ×YOASOBI 特別対談~後編~
仲係升得好快, 仲係全球熱門音樂片第6
1. 木村老母確實係0了解
木村老母個tweet下面有個reply 講番個tweet有咩問題
呢個reply有差唔多個tweet兩倍嘅like
既然閣下識得日文我就唔突登翻譯喇
如果你真心覺得木村老母有了解過嘅話
你不妨話俾大家個tweet邊一part話你知佢有了解過

2. #899個問題係「憑乜冇了解過就屌哂成套野,仲叫周圍叫人唔好睇」
注意個前提係「冇了解過」
受害者家屬唔係大曬
如果木村老母睇過了解過之後先出tweet
我相信都唔會咁多人覺得佢無理取鬧
但係我睇完tweet就唔覺得佢有了解過喇

3. 你覺唔覺你自己呢句都有D toxic?
調番轉,你兩個漫畫家又憑咩覺得自己有能力帶來反思,就直接用人哋嘅死做題材?

千祈唔好道歉
木村老母呢單真係一道歉就奶嘢
Lynn真人有咁大波仲正
雖然而家都極正
冇做錯道乜歉
唔通新海誠又要同日本全國人民道歉?
今晚等石見天使表演
開波
石見最尾勁到
幾時先有新一集
唔係出咗?
點解無字幕嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞