有無人有玩黃金/白銀/外匯/期貨/CFD/EA? (3)

975 回覆
8 Like 1 Dislike
手炒都係用tradingview 重播功能 ,當自己重新去入單,咁不停練
所以個策略係難研究出黎,之後真係work就去到練習心態
Yes,無左個壓力,咁不如直接玩tradingview play back仲快啦
放棄嘅話之前嘅付出都浪費哂
真,random揀個日子做trade
唔是咁計的
第一之前嘅努力都換唔到錢=0 value 甚至可能叫冇進步
第二sunk cost 嚟
一日個機會唔會太多,個策略係要過濾勝率高既位置出黎。咁long run先真係贏錢
無理由架?你有冇課金?應該玩到十年內
睇下我搵到自己策略快
定係現實擊敗我快
好多時strategy好簡單,實時trade心態好難一long即刻大棍插就好難受
我都係揀1-3 個
甚至有時0
但係只係好迷點解有人捉到咁多
心態決定境界,加油呀

測兩個月 好似work 喎就衝左入場
搵唔到嘅上youtube 睇ict 好過
早排嗰個daytrade post 有個叫AHKS 嘅人講到話好有用
呢排停咗EA用返手炒
Ict 暫時未學過
類似既smc就偷左少少係自己策略
所以心態好更要,可能比自己每日個戶口係上落5%-10%就算,真係輸到左個價就認損休息
反而over trade仲衰

有時係個策略work,有80%勝率,只不過係個市今日行左你個20%者。唔代表你策略有問題,超出左認知就第二日再黎
多唔一定好,咁佢如果多但勝率唔高,上上落落咪又係打個和,又係果條數
咁你試個策略一年先,一年先係所有事件既循環加油
我就係放棄手炒先開始賺錢
不過呢個星期應該都係正數下星期再努力
有無咩可以教教我
我係馬丁傳教士
免費ea 定係有自己改過
最少個倉要有幾多錢先無咁易爆?
自己ea, 半自動,我每星期揀6隻行緊range, 所以上年9月eurusd 果d 原地爆破我基本上唔會中招,每0.01 lot就1500usd, 穿底就換

通常唔會隻隻出事,大約2至3隻會喪標破range, 咁我就全個倉去捱,咁就無咁易爆,去到某d層數我會再set盤,咁佢回果時就食到最大果浸

不過有d人唔鍾意用馬丁,覺得馬丁本大利小,容易爆倉,咁你每個月攞返d profit就無事啦,爆左未重新來過

你唔鍾意馬丁未自己揾d trend trading ea

我自己覺得唔好攞手炒個mindset落ea度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞