做飲食業基層係唔係=社會失敗者?

412 回覆
147 Like 453 Dislike
連登覺得呢啲先係人才 最唔overpaid
識人做保安 做到移民外國做二等公民仲失敗
仲有youtube 個單車大帝日日連登鬧李家超
鄧炳強 原來敗走香港 去左英國送外賣
你做到主廚咪唔係基層
做it先係
飲食業睇你係咩街邊同酒店同米之蓮差好遠
我都覺得細個返下呢啲工 體驗下幾好

以前中學都返過 sales waiter都做過

做到隻狗咁 又被人睇唔起 之後就努力讀書 等將來可以有得揀
真係 你做fine dining 米芝連邊個會話你基層
人工都有一定水平
你做d係人入去都識做 咪基層
仲有偷呃拐騙 笑貧不笑娼
一街都係傳銷保險成功人士
覺得飲食業成日傾計吹水,感情好好

office反而好多是非,話你孤寒,唔幫手,佢咁做蠢閪,排斥毒撚。。等等
係失敗者但仍然努力工作搵食 咁已經好值得尊重啦

無可能人人都係專業職系人員 個個都搵50k

但身為基層仲要生小朋友嘅思維
理解唔到亦唔想理解 一諗起公屋劏房小朋友就覺得佢哋好無辜
九成係
你可以做到廚神Gordon咁架

不過你話你係茶記廚房佬…就快走啦
我都係做飲食,不過係baker,已經就嚟做咗6年.做呢行純為興趣而做,公司唔啱做會返一日就quit,啱做都係一年起兩年止,之後去轉旅行休息一個月先返工.
其實失敗嘅唔係做飲食業嘅人,而係樓主你!我唔做呢行可以揀做保安都得!
其實唔係 廢唔廢係睇你想唔想進步
睇你對唔對得住你自己份工
用做侍應為例 如果你日日hea做
又西鳩d客hea鳩老闆
怨哩樣怨果樣 唔諗點樣進步
咪比人睇唔起 咪做社會失敗者
心目中做飲食業好過呃人買儲蓄保保險佬多多聲,respect
真,價錢唔夠大企業鬥

賣得貴又無人食,
燒錢
唔低賤,唔失敗,但係大部分好辛苦,性價比低
福臨門大廚做到比大劉請去做私人廚師
呢行好多人真係可以唔放大假都得,但我理得佢閪冧一定拎假去旅行!
你未見過細餐廳啲傻鳩師奶都可以玩勾心鬥角
agger
做廚房完全體驗到付出絕對追唔上收穫
同埋樓豬啲觀念好明顯就係唔了解社會運作
同清潔工一樣係呢個社會唔可以無嘅位
諗吓無咗文員定係飲食清潔邊樣會對呢個社會即時影響大啲就知
飲食清潔基層=垃圾觀念只不過係上層用嚟控制住下層嘅手段嚟啫
無咗班基層佢哋咪又食屎
外國就成日有清潔工人罷工嘅例子
係喺呢度班基層唔知自己嘅價值所以咪俾人壓榨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞