做飲食業基層係唔係=社會失敗者?

412 回覆
147 Like 453 Dislike
企慣咗係唔會痛 真心
最多痛頭半個月
做飲食,睇你係「廚師」定係「廚房佬」。

大專嗰陣有翻過飲食,酒店至連鎖都有翻過,發現一樣野。

越垃圾嘅人越蝦蝦霸霸

日日搵D新仔黎發洩,以為好撚型,根本就係一班小學雞,叠馬咁。因為佢哋冇生活,唯一生活就係翻工。冇興趣,唯一興趣就係撚鳩D樓面。呢D叫廚房佬,冇品冇錢冇家教。你去紮鐵至少有錢都型佢地多多聲。

至於廚師,佢地唯一嘅興趣真係煮野食。佢地會好enjoy去分享佢地嘅知識,同埋好注重個system嘅營運。同佢哋工作會學到好多野。之前有D都係基層嘅廚,但佢地有目標,唔會覺得呢度做到大佬就安於現狀,會進修同增值自己,你係呢D人嘅話,我會恭喜你,至少你唔係失敗先。
中學返過M記pt之後決定左以後唔返工
好痛苦
完全係 飲食業根本唔岩人做
厭惡高壓勞損低薪困身
開鋪頭仲慘
做埋唔夠交租出糧
無咩工閪得過飲食業
你都睇唔起啲sales,剪髮佬啦
但呢d 閪工都要有人做
做緊日餐廚房 反而覺得幾舒服
工作量反而少過之前做sales 
整下嘢食備下食材吹水仲多做
最辛苦係收工前兩粒鐘廚房清潔
月放8日 9hr 白紙入萬六
保安呢d垃圾工返12碼都係得15000
做廚返10日鐘無經驗都16500起跳
做保安行行企企時間過得慢
做廚時起碼充實d
轉大檔咪唔同玩法
如果真係鐘意做廚
其實最好就勤力d學野
一學曬果間鋪d野就走去第2間學
但遇著一d無料嘅大廚一定即走
因為唔會學到野
慢慢累積經驗再去d高級餐廳
邊做邊學
如果有能力做到高級餐廳大廚
就會好吃香
唔覺得做飲食業基層係失敗者
不過覺得係一份好撚辛苦嘅工
唔會想入行

亦唔想伴侶家人做呢行
工時長 假期要返工 收得夜
好難有時間相處
最睇唔起你個個
係你自己
做飲食既人唔垃圾,可以好叻
但係呢個行業待遇絕對係垃圾
呢行99%都係辛苦時間長
成個行業整體人工都唔高,除咗行業既天龍人
所以之前有新聞話飲業好多做幾年就轉行,流失率極高
要搵較高人工就要去fine dining 或者酒店
但係可以做到幾乎係燃燒生命,你會發現你付出同收穫係唔成正比
同出面社會各行各業比你人工唔算高,但你付出唔會低得過其他行業
因為人工低會迫到一班人創業,呢個係比較好既出路
真,呀叔我十幾年前仲有會考時暑假去左迪迪尼做飲食
入面啲長工無咩文化無咩大志專恰新人
又要日曬雨淋山長水遠咁返工
我同自己講讀唔成書就會變左佢地咁,所以要努力讀
好彩最後都上左u入到搵食科
唔係
有手有腳 靠自己搵錢一啲都唔失敗
好似順利邨想斬仔女件廢老先後真正失敗者
以前加一服務費 係用point分比伙記 額外收入
宜家變咗做人工!
以前 四個人 招呼12位客人
宜家一個人招呼,12枱 客人
1997 麥記$18蚊早晨全餐人工$13000
2023 麥記$40蚊早晨全餐人工$16000
做it狗先係失敗者
Under pay
唔係

利申 做餐飲 岩岩入行做KFC 廚房
上個月第一次去歐洲 發現個到做清潔 飲食 sales人工唔低 做收銀既可以坐住收錢 個到都唔會有人睇唔起呢啲職業 宜家見到呢個post就醒返起香港人真係好撚拜金同現實
唔知你講緊咩年代
而家新入行後生你試吓
一𨳒即走
所以你做 我尊重你
照樣𨳒你
因為間餐廳唔係佢嘅
小人做嘅話 令到啲師傅頂唔順嘅話 佢哋就會去第二間做
佢哋有料嘅唔怕去第二度做。
最緊要唔俾你哋新人學嘢 。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞