做飲食業基層係唔係=社會失敗者?

412 回覆
147 Like 453 Dislike
咁戲院職員又點睇?
通常呢啲工既經理級都係on99 搞事搞非
真 起碼做廚有門手藝
係呀所以咪話睇你自己
依家啲人鍾意做半職炒散過世都一樣生活到
好睇個人自己背景生活習慣有冇負擔
一樣,屋企有米打風流工另計
你講到咁白好易比人圍屌
好過垃圾蝗蟲
飲食保安搬貨運輸清潔全部都係低下工種,事實就係事實

唔撚柒好同我講咩人人平等,職業無分貴賤d左膠洗腦思想野,要平等既唔該你賣撚左間屋佢捐哂d錢同露宿者一齊訓街先再講

好簡單姐,有手有腳就做得既野點會唔係低下工種

你試諗返蟻群d蟻后/兵蟻/工蟻既分類,或者每個生物群內既階級分別就知大概係點

係,
你講某啲例子我聽完覺得某啲店既資金來源好可疑

建議你都去了解下先

BTW,小市民平民百姓任何年代永遠含撚

唔同你拗

同枱食嘢,各自修行
可能你都要了解下咩叫洗錢、
背景關係、人脈網絡等等
你一定係廢人
做文員其實好多都係表面好睇
加埋$20000以下文員
Hea 到仆街
讀唔成書都有好多選擇既
仲水電裝修,學門手藝都得

成條街咁多餐廳 大把人做飲食
唔好睇唔起自己
大家覺得做飲食係唔係廢人?no
如果做呢啲基層工仲生仔係唔係大仆街?yes
其實真係覺得你好撚cheap
做ACO CA又點 都係一份正當職業
知足常樂啦
人比人比死人呀
文職同中產直直頭當我地呢行啲人係廢人??

咁叻班文職唔自己去廚房上菜?
咩行業做基層都係架啦😂
菜檔點同做M記
係香港人窮,先令到飲食業員工payment。

以社會職能黎講啲名牌sale,保險湊客工更加低賤。不過呢啲大種乞衣係呢個制度下賺得多錢,就成為咗香港人口中既高尚職業
小弟我酒店最低級做起 日日做十幾個鍾 捱左5年 而家叫做左做manager 日日食飯飲酒唔洗比錢 過年過節大把客比利是 又幾皮 樓都買埋黎緊準備結婚

利申:中6畢業
你堅持你睇法OK,也可以持續聚聚係社會如何不公平。

傷心酸辣粉真係一個1.5個殘廁咁上下的舖仔....大家食老闆亦都係賣雞蛋仔起家....要堅持佢有人胍/背景/關係先可以有今日,OK~~~無乜補充
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞