做飲食業基層係唔係=社會失敗者?

412 回覆
147 Like 453 Dislike
100萬,
5厘

其實已經財自左,
多過拎綜援
我都係因為做左飲食先比心機讀書
依家起碼唔洗做飲食先
lm
真,

飲食資歷係廢紙

佢一句:你以前係中餐,我地係日餐唔同,所以都收皮
見過18000-25000左右,
睇咩公司規模、種類,
高中低級
做飲食根本賤種過拎綜援,有手有腳走去妥協萬零兩萬做飲食有冇腦
一邊係度話人工低,另一邊就繼續妥協,垃圾一堆
欣賞佢哋自食其力 唔躺平拎綜緩 個啲先係社會失敗者
咩失敗成功
你睇收入決定咪係囉
但你做到最專業都可以係成功
睇你點睇

有人就有事非

我係某啲同事阿姐收到風有人串我唔正常添
收風都係一種生活技能
地盤佬先係
做到身水身汗
出去食個lunch都比人白鴿眼
最多搵唔到工又財困,應急返住先
之後有外勞呢個優點都無埋,啲老闆實變返好揀擇
有興趣=目標開自己嘅餐廳=唔係社會失敗者
冇興趣=當打份工煮垃圾俾人食=係
其實都係睇你做邊瓣,我做嗰啲都係返9-10個鐘冇落場!
大集團人工偏低,無咩野學,如果入行最好入高級既餐廳 酒店,做落幾年都唔錯既,起碼2萬幾月薪同有一門手藝。智障人士就無見過,但阿姐見得多,佢地人工平,又穩陣唔會點射波,但做野大部分都好慢,拍住做唔夠人你會好燥。
啲仆街要歧視
同事人工低過自己都可以講一餐啦
駛乜理人講咩
係勁既就唔駛打工啦
做奴隸都要自己分高級奴隸同低級奴隸
酒店中廚 人工講緊5,6萬
Btw 唔肯用腦 做邊行都係咁
要睇下你既目標係咩,有啲人係為咗學野攞經驗而做,第時轉去啲高檔餐廳發展,自己出去開鋪或者有門手藝移民
恭喜你
我以前做餐廳嘅ft同事到而家重做緊
廢得過賣毒品
呃人害人d粉腸
冇玩啦
飲食業自己都歧視自己人啦
如果你唔係極度外向嘅話 一啲手藝都學唔到 做奴隸吧啦
我今年53歲.我27-28歲先入飲食業,由乜都唔識,連托盤都不曉得用.一做20年到今日都算係一個 out let 既 incharge,其實你只要享受你的工作.尊重自己份事業...發展一下.有自己專長其實不是外人睇得咁差...
比心機加油
除非結咗婚有細路,否則都好難想像點解可以返同一份工咁耐.
大家都話米芝蓮廚就受人尊重
其實有時唔係話咁簡單,就當做西餐,有時唔係話好食就會有米芝蓮

其實做西餐廳要有米之蓮首先要有靚裝修,呢樣關係到金主有幾有錢既事,Service要有一套米芝蓮式嘅準則,唔係單單話招呼好就夠,要餐廳經理好熟悉米芝蓮既考排位
不過講到尾其實都係要識做公關,同埋最緊要識人

其實明白樓主點解咁有無力感
做任何行業講際遇,做學徒啱啱入行,唔識分辨邊間係優劣,可能學師學咗幾年,都唔夠係有真材實料嘅大佬屌半年學得多

有時做咗10幾年,回頭一想,不知不覺就做咗咁耐,初初可能真係抱住一個對煮嘢食嘅熱誠而入行,慢慢就會比餐飲業果種有開工冇收工嘅無間地獄蠶食

做左五六七年,開始升到中層位,但人工其實都係多junior幾千蚊,仲要追唔到物價上漲,可能六七年後啲岩岩入行𡃁仔嘅人工同自己差唔多,但時間已經冇得轉頭

若果做酒店又要識擦鞋,先有得升職,何況酒店基本上行政總廚大多都係搵鬼佬做,所以香港飲食業普遍氣氛都幾負面
本來我都跑街檔。覺得長遠唔係辦法,之後裸辭拿左個中級廚師證書就膽操操入左五星級酒店做,開頭係好辛苦仲要搵得小過以前。之前做到頭鑊兩萬7$跌到兩萬二由中做起,依家三萬幾。三個月花紅,一年140幾日假好過哂我街檔跟開個班所謂大佬。我都介紹左兩個大佬入酒店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞