做飲食業基層係唔係=社會失敗者?

412 回覆
147 Like 453 Dislike
唔認同,整野食叻既人好吸引
我都係做飲食
身邊啲同事個個有樓有地
咁要睇你做咩餐
西餐 中餐 席前既師傅都唔同價
請注意 呢個人有得選擇
西餐日本菜廚房技術水平高, 跳槽加人工

侍應係慘啲嘅,好處係包食飯? 易溝女?
保安呢
以前廚房大過樓面係因為中廚講究手勢,決定食物質素,老闆都唔會得罪,所以打橫行。
依家好多食材由廚師煮變成工場煮,廚房佬價值低左,好少有專恰樓面既情況,而係睇人,人鈍、怕事,做咩都會比人恰。
香港其實好扭曲,一個人係咪廢,唔係視乎佢有咩技能或者成就,而係視乎佢每個月搵幾多。

我覺得, 行行出狀元,但到底點先可以成為狀元?咁就視乎你有冇一啲不可能被人取代嘅特質。好老實,如果你做既廚房只係每日跟住formula mix 埋 d 野, 一個新人都做倒, 咁你就應該搵一d 可以靠廚藝搵食既廚房
無錢=nothing
社會都係用資產/收入分人既級別
真 人地為興趣
愈多呢啲討論

啲餐廳就愈嚟愈唔夠人手做

多謝樓主

我食個飯又要哂多咗時間

樓主先係最失敗嗰個
做廚房係一種技能,但好辛苦唔係人人捱到,終極係可以開間餐廳做老闆

樓面就難啲
但香港人既收入差距大得可憐,神科出黎月入over 10萬好平常, 入倒政府都有4-5萬, 但做餐廳, 倉務等等真係得萬幾。 相差咁多倍
冇得揀都去考紀啦
考到三十幾都考唔到先要做飲食
做中式就一定
保安而家都要萬七先請到人
冇話失唔失敗,不過睇唔到有希望
同你講 「唔係」。覺得係係因為你自己睇自己唔起
係 pt做過m記同侍應發誓乞食都唔做飲食業
酒店大廚同街邊大廚人工差好遠
酒店大廚就算只係得4星既人工都4萬幾
同你一樣都係pt做過m記同侍應
師兄返緊邊到咁慘 呢加12日大假 5天工作 日做10個鍾基鳩撚柒本啦喎

做夠3-4年都22000起跳 唔讀書黎講 除左狗有咩工做到?
如果你真係做廚 你做到好似阿一 熾哥咁
你會發現行行出狀元係真嘅
只不過你未必係嗰個狀元
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞