做飲食業基層係唔係=社會失敗者?

412 回覆
147 Like 453 Dislike
以前返大撚樂廚房做12個鐘底褲都濕埋,

返到屋企就訓著
正常智力新移民都唔撚做係事實

所以飲食清潔🧽永遠請唔夠人
咁唔知啦
如果係咁呢間公司都要早走早著
你都可以架,只要裝備好自己,機會到就可以成功/我以前廚房同事.勇哥整海南雞都係由唔識做到可以自己創業.真係有好多成功例子/比心機
唔係廢人
我反而覺得戇鳩鳩打份低人工文職先至真正嘅廢人
首先嗰啲其實有手有腳都會請 佢哋只係唔願意接受自己係廢人 然後着得斯文啲咁返工 呢種心態先至廢
始終人工真係太低 要用熱誠黎頂住

我想做洗廁所大王

夜啦,早啲訓,你地經理應該都要返工
既然你講到executive chef係成功
你解釋下點做到hotel executive chef
再講解下你宜家個career path係咪aim緊?
唔係嘅話真係抵你俾人睇死
我覺得做廚都係專業人士,唔會睇唔起
不過要好待遇要識自己爭取
東家唔打未打西家,成行都唔好做其實要諗下點影響到制度
其實唔同人種都有勁人廢人
做緊果間隻鬼sous chef 唔識section嘢唔識企檔
問親佢咩都唔識答 可惜人地皇親國戚 做嘢無後果
淨係識鳩叫屌你狗咁屌一時就就扮好fd咁r你水吹
嘔心到
係,不過係baker,相對餐廳廚房算好做,不過想試茶餐廳麵包部.
btw樓上有講.
咁社會都需要唔同階層既人架,唔係邊個做呀,我絕對贊成基層係需要繼續生仔,無左勞動力既社會,係運作唔到。
appreciate人幫手做咗D不討好工種都唔得
試下一面做.一面返學'因為飲食業好大行頭/我同事37-38歲,去學品酒,希望可以做品酒師/香港得十幾個人有國際資格,真心既,飲食業辛苦,你估做文職又唔辛苦咩,只不過我地睇不到人地的辛苦
其實你講呢啲行行都適用
應該諗好想做邊瓣先好入行!
「有心做出個名堂真係唔愁無錢賺」係咪經唔係起考驗?簡單講例子就最實際~
1. 譚仔,我長沙灣親眼見過老闆,06年度,睇住佢起家~佢唔洗交租?我講得出過往譚仔元祖舖還有一樣野,其他店係無得賣。
2. 大家食,深水埗都係差唔多同期,依家點?又係幾多間分店?
3. 傷心酸辣粉,其實都係差唔到08度起家,係深水埗黃金對面個檔仔起家,成個檔得巴士下層的一半,現在幾多間舖?
4. 辣媽,2013年度起家,同樣問現在有幾多間分店?

這都係有實際例子,亦唔止一間做起左,要選擇點去理解,
咁又啱,做侍應真係執下枱落下單,肯長做既後生仔真係要去驗下腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞