(公屋冇自己房)廿歲女連換衫嘅空間都冇

795 回覆
2883 Like 148 Dislike
如果真係咁窮,居住環境真係咁差
上到大學,點都會攞到宿位
跟住攞埋 full grant full loan
夠俾晒學費、宿費 有突,仲有剩可以做生活費
照計唔需要繼續屈就喺屋企㗎喎
有公屋又嫌
我以前都無自己房
仲要老豆個腦唔知裝乜
佢要入佢間房 係要經過我地間房
即係無自己房 唔閂得門
兼經常有人係床邊行過
私隱度同訓走廊差唔多

大學畢業唔夠一年
有少少本金就搬左出去住
未出身 無錢就唯有忍
寄人籬下有咩人權可言
早日賺錢早日擺脫原生家庭喇
又作文

開完po之後就唔出聲
溝個有地方住既仔仔可解決
p牌都知咩事
你咁既環境點解冇hall住
一年幾千蚊死捱都要自己俾啦
女就好易解決姐
加油
溫書去拉巴溫啦
畢左業一兩年搵到錢就同人夾租 到時就好舒服
以我所知, 呢款間格係35年前既作品黎, Y形H形嗰啲(樂華邨有齊呢兩款)
洗唔洗幫下你?
就係呢個環境,會逼你上進搵到錢同快快搬離!好好撐落去,之後搬出去。其實同你好似,但我直頭係廳長,咁無能力都唔知生黎做乜,無能力生完出黎又要逼個細佬要出盡奶力上流。慶幸我仲有幾個月就可以逃離。所以樓主加油!
阿儀你屌唔屌?
其實有陣時見到呢啲comment就會諗究竟係你諗嘢偏激定係你冇接觸過女性…
最起碼我身邊所有嘅後生女仔都係認認真真咁樣返工做嘢儲錢
無可否認某啲人會選擇捷徑,但唔代表全部…
細單位係大把
但係佢哋一家四口,照計唔會派到咁細
如果派新樓,4人家庭會派去400幾呎,原則2房,可開3間房 (客廳無窗)嗰款
如果派舊樓,為咗吸引你肯要,仲會派大啲㖭
房冇窗, 因為本身冇房, 自己間出嚟
以前老母睇唔起我覺得我讀書廢,老豆大聲播大陸野叫佢靜就發癲,幾多難聽嘅說話我都聽過。到我靠自己上到大學讀專科就大肆宣揚要威俾人睇

社會個個都想向上流,屋企人自己唔上進仲有面鬧下一代
家人係無得選擇,香港人係咪連上討論區訴苦嘅權利都無
希望樓主及早離去
富貴逼人嗰間屋?廁所同廚房同騎樓係一齊。廁所有門
巴打摩擦力

屌,原來又係記者朋友出post畀自己做題材
窮人:當買六合彩
冇乾濕分離 好難換衫 條長褲未著到就已經濕晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞