(公屋冇自己房)廿歲女連換衫嘅空間都冇

795 回覆
2883 Like 148 Dislike

記住不推文回覆,長期置頂

記住搬走咗就唔好比佢地情感勒索,你咁嘅環境讀到大學係你嘅本事,唔好比佢地拖累你
師兄就講到重點

父幹年代已經正式成為主流,個個人唔止做一份工/生意/有一堆被動收入,份工根本反映唔到一個人嘅資本

你職位幾高都好,唔志在份工嘅人至可以真正大聲講嘢

依家職場已經變成,犯賤,等錢使先升職,仲要升職係最低級,用勞力用時間去搵多啲收入嘅方法

唔排除有舊一代思想嘅人以為自己升咗職可以牙擦,但現實係屌到啲人走晒,影個印沖杯茶都要自己做嘅時候,就會知道發生咩事。
好慘
所謂女人賣閪門檻低,其實都係港男造個market出嚟,唔係邊度得嚟咁多P圖電子雞?呢度啲人係幾可愛,一方面又要葡萄人哋可以賣閪,另一方面又慫恿更多人去賣閪,然後又不停loop話女人賣閪就唔洗努力

事實係不論男女都好多人出賣色相去搵錢,無所謂門檻,差在底線可以有幾低。全香港咁多寂寞人妻,做鴨直頭係藍海添啦,喺香港女人賣閪仲大把competitor添

我咁講係極端咗啲,現實係香港仲有好多女性好努力
我問我媽佢話本身都冇諗住生小朋友
但係同老豆結咗婚兩三年兩個人對到悶就生咗我
同埋佢話佢嗰代啲人生仔唔會諗咁多
其實即係短視
如果樓主真係好似阿儀咁款嘅女仔
咁咪搵返啲油頭毒撚有錢仔
仲要佢話讀專科,應該10個有9個都私樓仔+有自己房
讀大學點解會冇得住hall? 香港有專科讀嘅幾間大學如果你正正常常應該要住hall都難度唔高
同埋如果你家庭狀況真係惡劣, 同學校申請應該都有特別宿位, 會唔會試下去搵啲councillor 幫下你

如果你話冇得住hall係因為已經grad咗
咁你讀專科應該唔難搵到份夠你搬出嚟住嘅人工

因為如果係屋企人問題你搬出嚟住就應該解決咗9成
而就你嘅條件要離開屋企住個難度應該唔高
其實你真正面對緊嘅問題係咩?
我住私樓有三間房 唔介意分間比你
有錢會睇得上呢啲出身咩
肥柒毒女都可以搵返油頭毒撚有錢仔
唔一定話要有錢,但至少中產,住私樓+有自己房唔難
咁有啲油頭毒撚都未必target有錢靚女
任何年紀嘅有錢女都係首選有錢靚仔
但係相反,肥柒毒窮男真係人生hard mode
公屋應該係清水樓黎
乜都自己間架喎
過多幾年就會喺連登出post:廿歲男連打飛機嘅空間都冇
香港女人塊閪鑲金 女人自身已經鑲撚左金落到門到
以前試過喺一個講自己經歷職場性騷擾嘅長文post留言
好似仲要係第一頁
我好似係留:「朝早五點幾開post」咁上下嘅內容
個留言幾百個負評
結果成個post三十幾頁樓主除咗#1就無再出過聲
樓主咁嘅環境上到大學西利
同你差唔多環境 上唔到十幾年前

記住不推文回覆,長期置頂

廁所連廚房應該就係舊式一條長走廊既公屋
但我細個都住呢類公屋
好記得廁所同廚房都有抽氣扇
加油
巴打摩擦力
樓主無覆過 都咁多正評咁多回覆
咁多人有共鳴
講嚟講去得呢句
你老母做咁耐雞都唔俾錢你學多幾隻字
好多正評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞