(公屋冇自己房)廿歲女連換衫嘅空間都冇

795 回覆
2883 Like 148 Dislike
老豆低學歷,老母大陸人,之前連公屋都未上到但唔知點解覺得有能力養2件。

終於排到上舊公屋,啲設計奇奇怪怪,房冇窗,廁所連住廚房,廁所原來要有抽氣扇我都係中學去到人哋屋企先知。
同細佬share同一間房,房已經細唔知點解仲要整個大衣櫃間房冇咗一半位,另外擺到張碌架床同張枱。因為房冇窗,我瞓下格床,長期陰暗冇陽光。細佬瞓上格,要踩我張床再踩枱先上到去。我係張枱做嘢,佢上上落落踩地下踩枱踩我張床,污糟唔再講,好影響我做野。細佬都中五,我廿歲仲要迫埋同一間房,我永遠唔可以企係到換衫,因為換衫空間得我張下格床,有時仲要驚細佬會睇到,又要驚老豆成日無啦啦開門。咁我都明細佬中五男仔冇自己房都好慘所以就同老母傾,佢唔覺得有問題跟住又鬧交,過一陣同佢啲師奶傾完先覺得我有道理,永遠都係人哋講嘅嘢先啱,但態度照舊,一句冇能力就算,咁點解生嗰陣又唔會諗到自己冇能力。

公屋摺枱摺凳摺門鐵飯兜有齊,而家變埋米奇妙妙屋,完全冇生活品味可言。開冷氣淨係可以開客廳嗰部吹晒成間屋,夜晚想刪房門做自己嘢都唔得,一黎冇冷氣會熱,二黎2個人迫埋一間房冇窗好焗。

以前讀垃圾中學同學個個差唔多lv.覺得冇問題,上到大學見識多咗,原來就算唔係私樓,最基本都會有自己房。以前老母睇唔起我覺得我讀書廢,老豆大聲播大陸野叫佢靜就發癲,幾多難聽嘅說話我都聽過。到我靠自己上到大學讀專科就大肆宣揚要威俾人睇。
而家我冇得住hall,又要迫住一間房,朝朝早返工返學要嘈到全家都要起身,温書温到幾夜都要每朝俾人嘈醒,仲要俾人話咁夜瞓抵死

已經頂唔順睇緊有冇啱嘅劏房想快啲搬出去脫離呢到。
同人夾係大學附近租
邊區公屋係咁嘅間格
快啲搬出去
你就會好有動力

係大學搵個有錢仔拍拖
窮人生仔真係唔知諗緊乜

女有二次三、四次投胎
錢解決到嘅問題 唔係問題
踏實啲
如果唔係盞辱襯自己
你記住
你係生存喺香港嘅後生女 行咗全世界最easy mode
你出一句聲話想有私樓 有房住
大把男人願意俾你 無條件付出
如果係男人就慘
後生女喺香港 大把男人對佢好
如果窮生仔就大鑊
去我度住,我間房好大
同埋香港教育制度真係好公平
你咁窮嘅屋企 你都可以靠溫書入到大學專科
轉個頭出嚟 可以管翻 本身中產小康家庭嘅人
好多地方你本身出世 書你都冇得讀
同我拍拖 我比間房你
然後隔離post講緊唔俾家用係冇人性
租間房比你?
搵大學同學夾租
以前無得住Hall都係幾條友夾租
不過要搵啱人夾又係另一個問題
擘大你閪你唔驚冇錢
窮人真係咪撚生
窮人生仔正仆街
保良局全新青年宿舍月租$2950-$4200 設單人房廚廁即睇申請攻略!
井字型/ 舊長型嗰啲掛
到你畢業就會叫你拎哂份糧出黎做家用知你有本事儲到錢會叫你幫細佬買埋樓
屌你老母呢啲post聽日就俾內容農場抄
隨時樓主都係記者新開AC喺度作故仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞