而家食碟正常乾炒牛河係咪咁難

362 回覆
1420 Like 28 Dislike
咁你肯岀80-100 可能會好食d
波記以前就好食,宜家好難食。btw, 近幾年啲呀姐態度好左
人工都唔係出得多比人啦
係好難架,5-60蚊有人肯炒比你食算好,依家新開個d茶餐廳/冰室隨時連炒野既menu都無,全部唔係公仔面西多就係頹飯,炒野呢d咁辛苦考功夫既野邊個得閒同你炒,炒到關節炎先出得幾個不如整多兩三個撈丁仲好,d老細又出唔起錢請師傅自自然然咁辛苦無人願炒,想食好就搵d靚酒樓 靚酒店食啦,炒牛河同其他炒野只會賣少見少,心機 手工其實貴過食材,食碗正常拉麵都要8-90蚊,炒碟正常牛河功夫都唔會少過佢,我都想食野可以又平又靚但事實係辛苦難學又難賣好價錢入行學既人越黎越少,要d茶餐廳老細搵個好師傅不如研究多d個沙嗲牛乜柒撈丁求其搵幾個後生仔都做到唔驚比個師傅起飛腳
佢老尾上次食個星洲米佢用銀絲米粉,炒撚完出黎一pat野咁
好食嘅乾炒牛河可遇不可求
如果炒得好食就算多油已經當賺咗
溫哥華d茶記
新景園啲干炒牛河都有水準 但捨唔捨得比八十蚊食就見人見智
炒得好食個啲已經要過百蚊
你以為啦
試過好似你咁諗 最後仲差撚過平價茶記啲質素
幾十蚊嘅下欄野賣百幾蚊 仲要質素差唔多 唔笑就奇啦
以前做飲食業

講真食碟正常牛河真係好難,你知道牛河點炒同飲食業個玩法,就知出街食牛河一定中伏,一個好食嘅牛河點都用你五分鐘,大部分都係撈河黎,而普通餐廳午時一個鐘,爐頭分到嘅單大約有一百張,而當茶記兩個爐一分鐘平均要做1.2張單、餐廳四個爐頭就一分鐘2.4張單,根本無足夠時間比你炒到一個好靚牛河,當一張單平均價錢係60,一日做800張單點單計十個鐘,一分鐘就差唔多80蚊,假如你要一個好靚嘅牛河,代表你要買起5分鐘幫你煮一樣野,而中低檔一定唔撚屌你,得高檔餐廳先係咁玩法,你比緊嘅錢係材料費加以分鐘計嘅手工費。

一個好嘅牛河,牛河準備前要人手分返開佢條條分明,又要唔爛已經用你好多時間,玩其他牛河碼用一到兩分鐘,炒透河粉又係唔急得,用中火煎到佢金黃起微焦又用你兩三分鐘,最後再爆炒整個過程最少五分鐘,一般餐廳一定唔會咁樣炒比你,而炒嘅量最好就一個一個炒,三個或以上咁炒就實閪。

可能你會覺得係好靜嘅時候入去食,咁佢咪有時間炒好比你,但你係爛檔食野入面嘅廚師都係爛廚,有時間就諗點樣賭波馬同9hea,唔會炒好比你,有廚品嘅都唔會做爛檔,一定向高走。

所以我出街食飯通常都係食蒸野同湯水野,就咁滾湯菜肉加豉油一定好食過炒野。同你見中餐廳越多選擇,炒野就愈難食。
認真天龍軒炒得好好 碟底冇油 靚牛
天龍軒
講錯左係而當茶記兩個爐1.2分鐘平均要做1張單,餐廳四個爐頭就2.4分鐘一張單
唔係有電子炒菜機?
多油食半盒飽 分兩餐幾抵食
好多都係有色冇味
你自己炒一碟先講啦
個師傅人工貴咗囉
咪唔同咗囉

最好發明AI炒河機械人
炒米又得 炒飯又得 炒河又得
由朝炒到黑
有冇人食過海洋公園嗰個?啲份量多到戇鳩
賣料自己炒好過
炒飯用隔夜飯唔好食
依家十間有八間都無韭黃
用既又唔係銀芽
河又唔係粗河
牛肉又唔係用牛柳
fb個乾炒牛河關注組
https://www.facebook.com/groups/800986483818349/
無人post嘢
日日都係歡迎新成員
難得有人post,都係幼河粉

絕咗版啦
香港乾炒牛河
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞