[Hunnies]Fifty Fifty 有無人有留意下

704 回覆
56 Like 42 Dislike
咪係,妹妹仔嚟架咋喎
棋子嚟架咋喎
佢地話到事咩?
個老闆自己on9俾人呃,佢無責任咩
Sorry 我係連登仔 最愛Blame the victim
19歲已經係成年人
韓國人好多都話佢哋過多兩年會後悔
啱,19歲唔細,練習生嘅時候就已經當踏出社會
用錢嚟衡量嘅話佢地已經後悔緊

有Samsung廣告= 有最低身價
班泡菜狗做開奴隸
真係唔合理對待 爭取權益有咩問題
畀人點錯路連屋企啲大人都貪心唔識分析
玩撚完啦
睇kiss of life算啦
之前傳話Samsung本身想搵呢團同孫興珉拍廣告
依家可以直接換全代表去拍
韓國人依家話好彩佢係用Samsung galaxy有自動錄音功能

[閒聊] 安聖日耍伎倆變更FIFTY FIFTY的歌曲著作 - 看板 KoreaStar - 批踢踢實業坊
https://www.ptt.cc/bbs/KoreaStar/M.1688655124.A.7BA.html
佢哋又唔係男演員
男演員就話爆咩醜聞都升得返姐
仲要泡菜咁儒家思想講求長幼有序
依家社會上風評覺得係4個小妹妹蝦老人咁
韓國藝人告公司,通常支持藝人,今次真心4個妹豬俾人賣
Fifty Fifty 個團名係佢地班父母手上
間公司又會唔註冊團名咁傻
公司註冊英文
父母註韓文
入黎食花生
咁多新聞出左黎(先當佢無抄車),都仲有人圍繞打工仔/無糧出咪走人,個個都當左係本月事件咩?新人出道實會簽約,最少都4年最多7年,要走一係和解一係賠錢走攞,你香港打工過左試用期都要1-3個月通知啦,想即走咪補錢攞,咁簡單都唔明?
再講無糧?而家資料講緊所有音源版權都係個製作人手上,咁d收入就緊係去哂佢到啦,個老闆公司緊係零收入啦,點出糧呀?
之後個人段估:9成都係製作人造手腳,左瞞右瞞想自己賣比華納,同班女d父母夾計話收到錢大家分先搞到而家咁者,而家個製作人龜縮,應該諗緊計點反轉件事,呢粒花生仲大粒過本月事件

上面係咪有人話自己搞音樂,想問d社爆料話而家個制作人買左人地個首歌話係自己作,香港多唔多人咁做
私下走去注冊隊名商標想搶公司野仲叫妹妹仔
大好前途fly away
樓上仲有人話迫班女做奴隸
先唔講班女完全唔專重合約精神
實際情況係調返轉
要個老闆做奴隸,將老闆花時間、金錢既投資免費拱手相讓俾自己喎
班女應該一早比個pd洗左腦,韓國人最注重稱呼,早你一日出道都要叫前輩,佢地又點可能分唔到pd同代表?好似stayc咁,全世界都知黑眼係老闆,但班女從來都唔會叫光頭做代表,只會叫佢做pd,因為佢之上仲有個老闆代表,班女父母唔使講只係見錢開眼,點知搞到自己個女個名臭哂,韓國idol世界就算而家真係可以反轉成件事贏到,班女呢兩三年都唔會有人用了,再加上新聞到而家都無人提過班女本人個名,跟本就無人想知,個個都係花生友
花生友路過
暫時呢兩個星期見到既表面証據代表嬴緊50比0
制作人同班女果邊冇咩料到
最後班女如果仲係冇堅料
唔知會唔會黎個metoo博一博絕地反擊
除左有證券 班女被迫援交啦
上面係咪有人話自己搞音樂,想問d社爆料話而家個制作人買左人地個首歌話係自己作,香港多唔多人咁做

如果只係公演/廣播cover人地隻歌,唔需要簽野只需要事後由版權機構收版稅
如果要出碟而版權唔響你手,就要只持權人license,而且要credit番佢地(kpop常見)
一間唱片公司多數只係負責出版,佢未必會持有最終版權,每次出碟都多數要向好多唔同人license track嚟用,無論國內定海外
Cupid個case有d複雜(跟據Dispatch報導):
原作係三個音樂學生,由於無議價能力前題下被approach買斷,姐係佢放棄收版稅去換一筆過upfront
收購呢種操作係公司身分去居多;但係Attrakt同PD個關係令到佢似乎有第二種安排
本身Attrckt係大概經理人公司身分,佢有女團四人藝人合約響手但佢無自己製作
根據報導係out source製作俾PD (或佢公司The Givers),姐係兩者之間係要有某種合約
而我上面講「無人知佢地合約係點」就係講呢part,因為你唔可以純樸睇事後佢地有嗰9000美金交收去證明任何野;原本個合約情況大可以係由The Givers包辦晒製作cost,每次都開單俾Attrakt咁樣
當然琴日先出現個錄音係令件事清楚少少(假設錄音係真);條PD就算無「偷」,都起碼有詐騙成份
呢點係我最可疑;如果係詐騙,CEO係應該去報警等法庭處理,而唔係搞大件事,因為咁會損害女團商譽 = 損害佢自己公司利益
而且我上面提過,衣家再提:
根據報導,佢聲稱因為「周轉唔到9000美金」所以要PD嗰面找咗買權條數先?
呢一點係完全唔合理,轉權唔係賣貨,唔係一手交貨一手交錢擺低就走,要簽好多野同登記好多地方;佢嗰個moment如果真係幾皮野都拎唔到出嚟,最適當做法係借錢或者拖,總之一定用番Attrakt名義去買權
就算考慮埋個電話內容,都唔係100%完全反映到「俾PD詐騙」呢個scenario,總之都係嗰句,究竟佢地之間係簽咩合約
唔會係製作人慫恿 父母話事㗎咩?
即係我指當你得十幾歲
面對咁多野
我唔覺得班妹妹仔咁有say話要走就走
話要留就留
佢地唔會係第一罪人囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞