[Hunnies]Fifty Fifty 有無人有留意下

704 回覆
56 Like 42 Dislike
sor如果係咁我錯
不過我睇咗幾篇報導淨係講華納會出200億
華納打去公司問老闆係冇錯
但係問完之後又話冇咗件事
又冇講明華納準備過數俾邊個
跟住而家先打官司告老闆?咁點吞呢200億 華納都已經縮手唔玩
fact check

老闆主張
PD冒認老闆 > fact (linkedin)
PD偷咗首歌 > fact (老闆有收據但查冊發現歌登記PD名下)
華納搶人 > fact (錄音)

5050主張
公佈病名 > fake (19號起訴 26號先有新聞洩露病名)
唔比休息 > fake (冇任何活動)
公司唔結算 > fake (冇cf冇商演 版稅全部歸擁有95%版權PD)

華納主張
6月26 否認挖走5050嘅指控 > fake
7月3日 老闆公佈華納聲稱買斷合約嘅錄音 > fact
我覺得D社報導特登寫到1999咁 又冇哂時序 根本有意拉仇恨
樓上/韓網啲留言都幾好笑 就算歌紅人唔紅都好 唱歌上台表演拍片嘅都係四個團員 操重勞動嘅嘢佢哋做哂 有咩值得鍵盤戰士恨到想佢哋仆直以後冇得再撈
成員告公司帳目唔透明呢下都好難炒車啦
公司頭一兩年賠錢搞團真係公認既事實黎
你想俾乜帳目你
華納想要嘅係全部野,包括晒人同歌,所要propose收購成間Attrackt(你當轉會費)
四個人張約都係同間公司簽,個PD除非收回佣如果唔係佢係無直接得益嘅
當然隻Cupid版權如果唔轉移,個deal最重要嗰part係響PD度
但係團名同藝人合約點都公司話事
呢點或者就係點解四人要告公司,可能打算和解解約
你咪一樣鍵盤戰士撐佢地撈到落去
講到自己唔一樣咁
本身係fans撐佢哋有咩問題 有得撈有咩唔好?
巴打自己做咩工出咩事都好 有人lifetime ban你冇工開 咁樣好咩?
根本泡娛呢種大粒嘢ban人嘅風氣勁垃圾 唔知點解會有人講到ban嘅話就勁開心咁
就算上面嗰堆係「facts」,都可以只係半個故事
例:
PD冒認: 無人睇過佢地合約點簽,或者佢真係
PD偷歌權: 無人知佢地點做野,甚至音樂根本係out source俾PD,原則上佢先係音樂上創作人,公司要同佢之間有安排先會出現公司係持權人(例如員工合約,呢個case唔會係)
呢度就算根據Dispatch個版本都係無sense,收購學生歌權只係9000美金,健全運作公司根本係petty cash係散紙嚟

而5050嗰面好似無真係有講你嗰幾點,佢提告只係要賬目明細,姐係睇賬簿,而唔係要找數(呢點似被抹黑)

anyway我唔排除係華納+PD搞局,想食晒全部野,呢種操作都好常見
只係CEO個版本實在太kai,無可能有咁多位俾人入搞到咁,如果係咁廢一早俾其他人昆晒身家啦
叫個仆街pd養佢地囉 以為自己外海好紅
畀制作人呃200億,關4條女咩事
咁咪反映到你公司廢,冇能力囉,仲點跟你搵食

不過好多事都未搞清楚,切勿跟車太貼
路人,覺得班妹妹好慘,俾網民攻擊
事出必有因
今次點解啲韓國人咁單方面撐個老闆
啲妹妹又可以控制到幾多
忘恩負義?投資落去就叫恩,都on9
有錢賺架屌你
投資嚟架屌你
如果冇kpop呢個label
亞裔歌手係美國成功機會極低
我諗到最紅嘅都係得88rising裏面個Rich Brian
有簽合約
要解約都法庭見 拖得一年人氣都凍Q曬
老老豆豆,如果個代表100%真係新聞講到聖人咁款咁好人
我淨係會諗起“好人做老闆一係執笠、一係上市”
除非無簽約咁傻仔

連團名都比人搶註冊 不過打官司有得嘈
以後新人D合約一定更嚴

[新聞] 演製協發表針對FIFTY FIFTY事件聲明 - 看板 KoreaStar - 批踢踢實業坊
https://www.ptt.cc/bbs/KoreaStar/M.1688547284.A.85D.html

同時也認識到完善制度的必要性。演製協表示擔憂說:"到目前為止,產業上還沒有考慮相關法律和制度。" 他敦促說:"請政府、國會、相關機關摸索方案。"

還提出了各種對策。他指出了促進大衆音樂產業振興委員會的設立、引進藝人FA制度、藝人租賃制度等方案。
代表以為自己係投資
實際上係詐騙
佢地四個自己名咁去告公司已經社死左
平時韓網會一面倒幫藝人
今次唔幫就好明顯勁有問題
韓仔係幫弱嗰邊
講緊無外人知道PD同Attrakt之間合約係點,同佢實質title係咩

你做電燈公司? 我本人係做音樂唱片相關;
無幾皮野cash係唔出奇,但衣家係講緊要收購版權,係一個CB製作嘅核心,唔係去買外賣買廁紙

你quote 5050嗰段律師聲明係唔match你上面點打「堆facts」喎,大佬

重申:
我係行內人,呢鑊野仲要華納呢種大鱷都有份一定唔簡單,真係食花生
我聞到嘅味鳩估: 有人唔滿意被硬性收購分成太少,但另一面霸王硬上弓連OST都簽埋諗住焗人上車,但呢面唔高興所以一拍兩散
cls 幫你免費打工好唔好
你啲垃圾公司對藝人咁撚差
走去怪人挖角
佢哋新人待遇(宿舍)已經好過new jeans同IVE
想走人正正常常賠返毀約金嘅話件事應該一早完
但佢哋連成本都未收得返(得音源紅)
咁一拍兩散嘅話一定係為啖氣(好貴
今日上庭D新聞話
全代表律師主張一切都係大人嘅錯,只告安製作人+唔會告班女
想見班女父母傾下,但一直約唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞