黑人咁多年都仲係咁廢咁窮 係咪人種問題?

224 回覆
193 Like 105 Dislike
講平等就係左膠 有咩錯?
你點睇返黎?
講平等就係左膠 有咩錯?
呢啲書同成功論有乜分別?
一邊講個人 一邊講社會環境同國家 我反而想問有咩令你覺得一樣?
一樣馬後炮。呢啲書最多當係史評
你而家寫本預言書話邊個國家
因為乜所以係幾時會得到自由同埋富饒,
咁都日後嘅參考價值就大
yes
關於呢點你可以睇人類大歷史講嘅預言同歷史嘅分別
預言話未來會點點點 但歷史話我哋知今日係點變成咁 源自過去發生咗咩偶然同必然 幫我哋喺過去解放出嚟 面對未知嘅來先有更多選擇
有睇槍炮.鋼鐵與病毒
有睇國家為何失敗

不過我主觀覺得黑人智商係比較低
槍炮.鋼鐵與病毒係宏觀
大尺度解釋 點解某個大洲級既發展

國家為何失敗係微觀
解釋地區級如如南北韓既原因

但去到同一個美國,同一個國家
即使係起步較遲既印度社區,中國社區
都成功得過佢地 就無法解釋........

電晶體之父William Shockley
攞過諾獎既James D. Watson
都公開支持過人種智商論
你有冇睇過本書㗎?

剩係朝鮮半島同黑非洲嘅氣候已經好大分別,一個喺東北亞溫帶、一個熱帶到亞熱帶,重要非洲大陸嘅東西海岸線相距3000公里以上,朝鮮半島海岸相距300公里咋

都已經差天共地,再經過咁多萬年發展,一早已經有明顯優劣啦

懶醒咁成日覺得人哋一定係講殖民主義咁,本書開頭就講話就係探討點解係西班牙滅印加,唔係印加滅西班牙呀
歴史根本冇偶然。未來冇必然。
你可以講因為歴史有教訓,所以當下唔做呢樣嗰樣。但冇人知個決定對未來好定壞。

我意思係你頭先個兩本書,講嘅成功因素唔係科學。唔會係1+1=2咁簡單。因為成功從來都係偶然。 失敗反而會有必須。
同啲Trolls講多都嘥氣
當然人種同智商有無關係係永遠既問號
支持者係"斷言"
反對者其實都係"斷言"
斷言人種同智商無關係同有關係
都係無科學支持
所以我只係話我主觀上認為係

智商同後天(教育)有關
並無法得出智商同先天人種無關.......

人種智商只能以統計學去睇
要盡量剔除outliers
但因為先天+後天因素影響變量太多
極難量化人種因素

只有政府有資源去大量樣本咁做
起碼長達20年(出生開始)研究
變量太多 sample size要好大

先唔講出來既數據有無用
政府亦唔會攞錢做呢類研究
與依家種族平等概念不符
如果求其掟兩句quote就當解釋 咁我不如信書入面嘅分析仲準
如果以戰鬥假說角度

1.黑人體力,體型有優勢
2.人類大多數時間陸地戰爭為主
3.人類去到近代發展越來越快

例如人類從白令海峽去到北美
極短時間到達南美洲最底

黑人無法在古代石器時代人種戰鬥
取得優勢(例如進入歐亞)

即係可能佢地有一種以上競爭上弱勢
或許係係智力同或許係性格 (例如懶惰)

尼安特塔人體能上遠超克羅馬儂人
最後被反殺
科學家係係可以比到解釋.........
其實就算證實係又點 智商只係成功其中一個因素
亞洲人智商高過普通白人 但點解社會成就都暫時未超越白人地位
點解咁執著係智商呢個metric

不如直接話佢哋懶 垃圾gang文化 係知識形社會輕視教育 無延遲享受能力
問題係佢地懶 垃圾gang文化
呢樣野係唔係先天基因問題

就好似金毛同拉布拉多 穩定
貴婦 聰明
品種個影響係好大

整個社會係好迴避呢個問題......
咁搶野維生囉
同種架, 只不過黑人係未進化版
未解鎖角色
但如果睇返60年代佢哋嘅風氣都唔係咁 嗰陣時好多黑人都會返教會 而且嗰個年代教會有能力影響社會嘅風氣
而教會基本上唔會主張揮霍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞