黑人咁多年都仲係咁廢咁窮 係咪人種問題?

224 回覆
193 Like 105 Dislike
白人都係一尻樣
一係窮撚到仆街
一係極極極有錢
用把口行先既行業會撈得好掂,其他既...................都係惡夢!
人有不同優點缺點

黑種人性能力強,大隻,外向,易溝女,輕易繁殖大量後代。

東亞的所謂高IQ地區(日韓台港星),性能力弱,一街毒撚自閉仔或貪錢女,繁殖率低,自殺率高。

如果講物競天擇,適者生存,東亞一帶其實最差,繁殖率高的種族,先至有競力的種族。
係啦係啦,最好就係亞裔女比黑鬼中出滿滿生埋一堆,正
真係唔使俾乜利益佢地,勞役佢地班友都死撚左十世,呢代人唔歧視咪冇拖冇欠囉
照你咁講

Asian 係最強先真

中國加印度都30億人口.
窮極都未到力架咁burn loot murder先丫
窮都可以自強,打份牛工都係努力緊
不如咁講,越南人都勁過力架
力架有晒公屋都係死性不改
印度強

中國出生率近年急降
因為香港人真係有錢過黑人 大家歷史唔同 會做嘅嘢咪唔一樣 如果夾硬要分種族 咁有錢都仲要為咗錢碎屍前妻 明明有得叫雞上網睇av都仲要偷拍強姦嘅香港人咪仲癲

如果咩都要單純用種族去分 咁首先你應該為咗自己民族犯過嘅罪懺悔先
呢本野可能答到你

相信泛科學的讀者朋友們對《槍炮、病菌與鋼鐵》都不陌生,其探討的主要是人類社會不平等的「地理成因」,比如在解釋為何入侵非洲的是白人時,戴蒙有個層次的解釋:古文明發源在有充足資源的地區;非洲可馴化供農業生活的動植物種類較少,因此無法增加人口;歐洲與亞洲東西軸的發展,不像非洲需要跨越氣候帶,農作物傳播也就較快;歐洲將人口聚集後才流行的疾病帶到殖民地。

https://pansci.asia/archives/56300

不過都係作者嘅個人見解 唔係所有學者都同意
呢本我有睇 開啟我大歷史嘅視野 不過佢解釋就比較年代久遠嘅事 如果要睇全球化年代嘅大歷史 另一個作者嘅 《國家為什麼會失敗》同《自由的窄廊》會比較適合

國家為什麼會失敗就指出國家成功嘅原因係自由
自由的窄廊就分析點解有啲國家可以自由 明明一個國家要自由係好難
啱丫,所以依家黑人都可以平等地去向上爬
blm其實都係格硬同黑人講佢地係弱勢受害者
努力上游既成就咁俾人無視
不過blm鑊鑊都噏fake news抬個犯上神枱咁盲撐又work既,睇下幾多利益
其實我係想講大把人呢世人經歷過大事都企得返起身,十鳩幾年下一代企唔起賴件大事其實只係藉口
唔應該針對力架,好多人都唔肯認柒既
加州好似從來冇奴隸制
領本人類學出黎唔貼題,依本書係1000年做scale

依個post 樓主認為50年一代點解黑人自由左但仲未改變。

我覺得個問題之一係社會流動性問題,黑人走唔出窮人區。身邊全部都係垃圾好難上進。

二黎社會依然有岐視,啟德私樓業主唔想隔離起公屋,人之常情,自由社會你可以physically打破階級種族壁壘,但mentally你逼唔到佢地接受。

除非行威權國家新加玻果種組屋政策,逼唔同收入如種族既人強制一齊住,細蚊仔讀書時同各種階層種族既人一齊長大,解決岐視一定係由細路開始做。
咁blm冇講錯喎 係警察差別對待搞到殺咗個疑犯
利益呢啲度度都一樣 咩地方嘅人都係有權有利就腐化 香港啲高官咪又係出賣香港

連登成日講嘅成功靠父幹同老屎忽文化就啱用嚟解釋 出身限制咗發展 社會又已經俾好多人佔用咗 窮人要向上唔容易
其實都算貼 呢本書解釋咗一部分 唔同人種係冇分別 差別好多時只係環境使然
blm十次有九次都係屈警暴,搞到狼來了咁
香港係系統性腐化左所以直頭鼓勵賣港
美國官員控制唔到差佬所以差唔差別係睇個人
窮人要向上的確唔易
唔係講笑好多東亞女都好鍾意黑人

好多時應該係民族風氣民生思維問題嚟
人嘅種族血統應該關係唔大
白妹都係

鬼叫黑鬼多數大碌鳩,女人一旦試過比大黑鵰撐開,一世都唔會番轉頭
我就唔信黑鬼會講「我既訴求係番工」
有冇屈警暴我真係冇跟開 但blm本來就係源於對抗警暴 最大果單跪頸殺人都好明顯唔係屈

你都同意系統性呢樣嘢就好 我想講嘅係人都會受呢啲系統性所限制 可以超越系統限制嘅人只有好小數

至於黑人 佢哋有幾百年嘅被奴役同侵略歷史 一樣好容易形成呢啲系統性嘅問題遺留落嚟 我覺得我哋唔應該一句人種原因就解釋晒咁懶

最近睇緊本書 唔記得係《國家的失敗》定《自由的窄廊》 有講一啲非洲嘅殖民史 有啲非洲國家本來得到歐洲嘅技術之後係急速發展咗一段時間 可惜當歐洲人開始進駐同實行種族隔離政策之後 全部嘢都打回頭 變成另一個又窮又混亂嘅非洲小國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞