黑人咁多年都仲係咁廢咁窮 係咪人種問題?

224 回覆
193 Like 105 Dislike
1965年 實行種族隔離嘅 Jim Crow Laws名義上廢除,選舉法案通過,黑人開始有投票權

到今日已經59年。連登仔由貧窮家庭出世到廿零歲fresh grad就50k一個月,但黑人用3倍時間,足足59年都仲係咁窮,係咪證明咗黑人真係特別廢?

1994年南非種族隔離政策名義上取消 黑人可以自由揀工作 交易 居住 移動 參選 同投票

到今日已經29年。香港由漁村去到1970年代魚翅撈飯只係用咗100年,但南非啲黑人用3份1時間都仲係大部分活喺貧窮線下,係咪又證明咗黑人真係特別廢?
懶到仆街 偷嘢搶嘢就叻
pit pull 佔左8成殺人比例
係唔係狗種問題
樓主出po竟然唔係仇男/貓異工
自己查下土爾沙屠殺
咁米高佐敦你又唔講?講貧窮,強國都好多人一年賺唔到1000
仇男
仇黑人
仇男黑人
黑人一係窮到仆街
一係極極極有錢
好少聽到中產黑人
你又唔係當地,普通家庭又唔會上報,係咁架啦
是指1921年5月31日至6月1日,美國白人攻擊奧克拉荷馬州土爾沙格林伍德(英語:Greenwood, Tulsa)的非裔美國人社區的居民和企業並屠殺非裔美國人,這被視為美國歷史上最為嚴重的種族暴力事件之一。該地社區原本是美國最富有的非裔美國人社區,然而這次襲擊事件分別以地面和空中攻擊的方式摧毀該地區超過35個街區。最終,有超過800人被送往醫院,並有超過6,000名非裔美國人居民被逮捕和拘留數天

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/土爾沙種族屠殺

拉咗6000個黑人 黑人真係有犯罪因子嘅又一鐵證
統計學做統計嘅時候要剔除極端例子 不過我哋而家唔係做統計所以唔使黑人又贏
係人種問題
係智人早期已經分咗去唔同地方,同各種人猿例如尼人,或者亞洲古猿後代等等嘅直立猿混血,各自生活進化,咁進化自然有快有慢,但因為屬於亞種之間冇生殖隔離,所以科學界左膠始終用呢樣來堅持唔同人種冇分別

但最明顯例子就係部分黃人嘅骨數量比白人少,就係智人初期已分開混血同進化嘅最證明
懶、蠢、暴力
將智力點左去身體度
個6000人係當地居民
當時白人武裝暴徒燒殺破壞仲空襲左兩日
之後政府宣佈戒嚴再由國民警衛軍以保護名義拘留
冇錯 智人用咗50萬年演化出嚟 但白人由工業革命開始用咗短短200年就超越晒其他智人 證明白人真係特別優秀
啲黑力架懶撚到閪咁成日話人歧視佢哋佢哋又唔諗下自己成日用歧視呢樣嘢又食又拎
富裕區大果既黑人多數都冇咩問題
美國社區資源 學校果d 睇社區稅收黎撥款
差果d區d學校廢到喊 入得去根本=pre加入幫派咁濟
結果不停loop 個仔行返老豆條路

香港而家d學校廢極都好少有踢人入會 又擺多錢落去教育資源 你廢極窮極去借grant loan去I大讀下工程 去讀護士都保你一定餓唔死
非洲個位咁靚 班力架都可以日日內戰 種族屠殺 大家知咩料啦
之前睇人訪問美國窮黑人區d youth gang 都覺得幾唏噓
個interviewer問佢如果做左市長 會做d咩
佢第一時間答比就業機會大家 等大家唔洗再做呢d野 日日驚出街比人槍殺
要整體黎講,拎一兩個黎比較無意思。支那人就一定奴性,好撚做得。
其實都幾搞笑
參與討論嘅人到底有幾多個真係同黑人相處過/了解過
懷疑大部都係靠起碼二手以上嘅資訊9up
做得都無用,咪又係咁窮
冇錯 好似你啲咁勤力嘅人 無論出生喺連書簿費都交唔起嘅家庭 定係要行4個鐘山路去返學嘅鄉村 定係送緊去做黑奴嘅船倉 都一定可以大放異彩

由此證明 黑力架就係懶
建議樓主睇下Woman King
雖然套野有竄改歷史但係當時有幾個黑人王國都靠販賣黑奴肥到漏油
基本上現代黑人個困境
有好大部份係文化斷層同比長期白人故意養到廢左做成既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞