黑人咁多年都仲係咁廢咁窮 係咪人種問題?

224 回覆
193 Like 105 Dislike
係地自己都玩種內歧視,土生土長淺色黑人歧視土生土長深色黑人,愈黑就愈低賤

非洲黑人直頭語言文化完全唔同,直頭唔當係自己友
中國5000年文化
基因特別衝動 唔用腦 得體能好
非洲大家庭嘅價值觀比人洗走晒 => 邊個洗走大家庭嘅價值觀
咁如果現實唔係咁,電影又拍到咁?
邊有可能每個地方都去?90%嘅人都係靠上網睇youtube/電影理解個世界架啦,有咩問題
Slave owner
本身非洲唔同國家 唔同村落嘅文化係好豐富
賣咗去白人國家之後就冇晒權利 仲邊有得保持自己文化
不過呢樣頂盡係50%白人問題
因為最初賣黑奴出去嘅 都係黑人
依家加州仲講緊reparation 繼續派錢比班馬騮
黑人係本質上最好嘅人種
once you go black...
你睇吓人哋講地理係點解先?唔係講天然資源少冇平地果D。

剩係打直長方形同打橫長方形已經好唔同
黑人
要好好多謝發明籃球 美足 嘅人
美國黑人最克人憎係用種族歧視問題逼人比利益坐享其成, 並唔係靠自強令人尊重去正當獲取利益!!
俾人唔正當壓迫奴役咗幾百年 點自強?
越戰之後都冇種族隔離啦
平等左50年都自強唔到重要逼人比利益都幾廢
咪又係果啲 都係殖民主義的錯嘅口吻
白人bad~~~
宜家班左膠都係,特登改法律偷小小野嘢唔犯法
,結果只會變吉卜賽人,大部分黑人又戇鳩唔覺得有問題,d 中產黑人唔知點睇
係 香港都好多呢啲人 50歲仲住緊棺材屋板間房 仲成日話要政府畀正常地方佢哋住
南非以前白人主導嘅時代係先進國家
黑人當家作主之後慘變成新興市場
白人主導果時咪種族隔離政策最勁果時 全國嘅黑人都係奴隸 咁緊係先進啦 不過咁即係殺雞取卵姐嘛

如果而家你老闆唔使出糧畀員工 員工又唔俾辭職 你老闆都會突然好有錢㗎
支那清朝嗰陣都好多人俾人賣豬仔去美國起鐵路
佢哋啲後代即使唔係風山水起都至少可以正常生存
連登柒閪最種族歧視,黑人阿差通通踩勻
咁美國有冇華人版吉姆克勞法先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞