最難既樂器係乜?

413 回覆
8 Like 269 Dislike
覺得係鼓
要學識基本4個 pattern 夠夾band 一groove走到尾既話真係好易
想再進階啲開始要睇dynamic, sound balance, speed up之後難度會係你打左好多年都覺得自己爛聲爛tone
我好想整
喺深水埗買咗料
但係發現要少少理論先明啲electronics點砌埋
睇張圖唔係幾搞得掂
你真係唔識架喎. 小提琴係公認最難嘅樂器, 有幾個原因:
1. 左手離身體遠. 所有手部操作離身體越遠, 就越難控制. 其他樂器手部一般離身體較近.
2. 右手用弓控制音色, 包括大細聲, 連弓, 跳弓, 各種各樣嘅技巧. 初學要拉到正常嘅音色本身已經要一至兩年時間. 其他樂器一般初學者都能發出正常音色.
3. 弦板上無任何定位格, 第一把位要音準本身已比其他樂器難, 之後仲要走把位. 其他樂器一般有定位格, 或按下已係標準音
其實仲有好多原因, 講唔晒, 你學過就明. 小提琴現今多人學, 但真係聽得入耳只佔少數. 彈鋼琴一般易入耳好多, 起碼唔會有走音嘅問題.
完全係唔識扮識既代表作
竪琴
未見過有男人玩得好睇
其實結他係點做到喺同一格彈差少少位都出到同一個音
津路
小提琴一定係最難 難學難精
當你頂住頭兩年殺雞聲,考埋8級甚至at,先發覺其實以前學ge嘢全部係基本野,去到lt/ft已經係第二個世界,果d技巧已經唔係普通人可以做到,剩係講人工泛音或者左手撥弦呢d技巧已經係難到仆街(聽人地拉就簡單啊,到自己拉就成pat屎咁),高階技巧要好多方面協調,同一邊用左手寫中文一邊用右手寫英文差唔多,再加上呢d技巧係需要一定ge天才波,無咩音感ge可能一世都做唔到

補充下:人工泛音大約姐係同一條弦上面一隻手指用力,第二隻手指唔用力平放落去,跟住弓要係特定範圍(太近/太遠個琴馬都唔得),如果唔係有機會出唔到聲,最難ge位係要兩隻手指距離適當,弦樂上把位個手指距離又會唔同,所以先咁難

利申:玩開古典,小提琴應該係公認最難
香港要玩marching band係好難既事
冇場地練
室外練野又比人投訴太嘈
比賽又搵唔到sponsor
https://youtu.be/9q4A1zrSB_c

好多勁嘅harpist都係男人
技術嚟講好好睇
三角菱
人工泛音隻手指尾錯少少位已經劏雞聲
唔用柯屎度力係上唔到高音
明顯我呢d凡夫俗子唔係睇技術
之後揀左玩咩樂器?
唔係香港低估
係香港發展唔到
攞dci黎比又難既
亞洲最勁日台泰都玩唔到咁樣
美國有職業聯賽支持
一路唔同梯隊落去訓練
隊形操得仲勁過北韓….
香港一隊MB有兩個大鼓都算多
要學校或樂團投資5個唔同音既鼓真係要出資同樂團好有心有力先得
我果時隊band 都係咁分5個大鼓
鼓組已廿幾人
但唔係個個都咁好技術
真係好X難夾
有時換一代人冇新人接到已玩完
無啦
公認係小提琴 但係古典樂團全部都難 起初要吹得響件野 拉得啱音已經要好多時間
原來都係咁
Brass 上high C 之後可全靠咀冇制要撳上每一粒音
練到咀肌崩潰懷疑人生
你講係同一個fret入面定點
唔睇技術淨睇樣咁咩樂器都一樣架喎清
究竟香港有冇超過十部
成首作品可能得幾下 但就係最撚高潮果幾下 miss左或者柒左成首野就比你毁左幾大壓力下
好多都易學難精
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞