最難既樂器係乜?

413 回覆
8 Like 269 Dislike
巴松管
吹幾下好似已經用盡我個肺所有氣個嘴又攰
好失望 第87個留言先有
我記得有隻管風琴要同時兩隻腳玩跳舞機咁不停踩
鋼琴8級都可以彈吓啲pop songs/richard clayderman/yiruma/久石讓呃吓人
小提琴八級都係劏雞
down bow staccato練咗3年先識
法國號同小號吹得響都幾難。
有邊個屋企會有座管風琴去練習?
乜嘢呀,樂富公園耐唔中都聽到有人吹,不過我唸冇乜人可以喺屋企練。
1.所有要吹嘅
2. marimba xylophone嗰d用手打
之前對手風琴有啲興趣,走去睇吓一個要幾多錢
然後決定專心做觀眾
係咪因為要同時練埋marching
唔可以坐定定練
所以難揾場地?
結他嗰啲一格格其實係由好多條fret組成
fret即係一條條突起嘅金屬部分
㩒落去一格之後,其實係嗰格下面條fret決定個音
所以你㩒高㩒低都無所謂,最終都係嗰條唔會郁嘅fret啷起條弦
應該叫: 循環换氣。就係用兩腮或下顎空間儲存空氣,擠壓出來繼續吹奏,趁這段時間,偷空用肺部吸入空氣。唔係咁神奇姐。嗩呐,雙簧管,笛子都用到。
唱歌
利申唔識violin
感覺右手應該好攰,因為string拉弓手係冇得卸力喺個樂器,卸左就會pressure壓住弦

string以外樂器隻手有得掂住樂器body卸力
其實唔係,佢唔係真係出同一個音
手指郁小小個音都會有小小郁,但係個幅度都係做 vibrato 郁果種程度,所以正常大家都唔會點理

另外,一D電結他條 fret 高身D嘅話,如果撳得太大力個音都會 sharp 咗,
呢啲先係牧童笛㗎嘛 我唔係羊都想跟佢走
人聲
呢個嘢正式嘅名叫做乜嘢呀
中英文我都唔識叫
https://youtu.be/SNLKX8_Vu9g
有平有貴既睇下想玩鋼琴/鍵鈕款
鋼琴款貴就意大利/德國 平就大陸金杯/鸚鵡
鍵鈕款(巴揚)就俄佬平靚正
Roland就兩款有出電琴貴到仆街但可以插耳機夜晚練
同埋價位貴幾倍唔代表音色好幾倍入門款d音色都好有特色
我係ebay入部俄佬N年前款巴揚都要二千可能去俄羅斯買一手仲好
其中一個最難但亦都最少會用到嘅technique除非你好想練hora staccato啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞