最難既樂器係乜?

413 回覆
8 Like 269 Dislike
單簧管
十孔口琴,只要唔識壓音就一首歌都玩唔到
吹蕭
比多個例子參考,都係cordoba

樂器去到某個階段,技術只係一部份

https://youtu.be/xqdUQwKiUwo

https://youtu.be/-ABzyk_XnXo
好耐以前既事喇
畀人話音響果隊
果時香港MB界最鍾意互插排外
唔知而家仲係唔係咁
而家做左老師既朋友講
呢代嘅學生已經好難做到
太多娛樂,冇時間,冇心練
仲要武肺3年基本上成隊band 廢左武功斷代
雖然睇返轉頭係好辛苦同有d on9
但仍然係人生中好歡樂既一段日子
黎緊去北美試吓畀小朋友玩下當地MB
演奏級三角鈴表示同意
沙鎚其實幾難
前排去聽音樂會,有個沙鎚控場
入過樂團就知係winds
仲要彈彈下要轉音栓組合 利申學咗五年管風琴都仲係識好皮毛嘅嘢
至於小提琴⋯樂器size 都比較細,相對上會比彈結他舒服。

屌你有冇夾過小提琴,一開始學手指按弦已經痛,臉同肩夾住部琴又痛,條頸又唔舒服,隻左手長期舉住好酸痛,你竟然話比彈結他舒服

雖然左手去到難既程度,同結他都會差唔多難

完全冇logic 既論點 而且吉他唔使擔心音準,小提琴少少唔準都聽得出

但因為右手都係拉推動作為主,無去到結他右手咁複雜,所以會比結他易

你on9 少陣唔好衝出黎柒啦 小提琴好多弓法,唔止淨係推拉,你力度改變少少音色已經好唔同,有排練架
歐陽?
以前學左Violin 兩年都係湯雞 被勸退
唔係😅
歐陽Sir唔算音響吧
鋼琴撚一於少理
唔理setting 直接彈下玩下算
玩過下中學同小提琴
小提琴音準難大家都有講,但熟左自己部琴練多啲還好。反而拉弓真係搞口唔掂一次兩條弦三條弦,拉得快又怕會拉埋隔離,大力又湯雞細力又湯雞,短音把弓又彈彈下,左手震音部琴又郁埋
學左兩年都係放棄
中樂*
唔知你講音響係邊隊
弦樂最難
一開始玩 唔夠力禁就唔岩位又出唔到聲
大力禁又痛
音嘅system又難明難記
一粒c4可以出現幾次
唔似鋼琴一粒就一粒
左右手做嘅嘢都唔同
好容易放棄
肯定係Saxophone
https://youtu.be/CwSWIZ6V6pY
可以好難用好多吐氣技巧
長笛應該都唔夠單簧雙簧管難?又係靠嘴形玩個reeds先出到音、又transposing
樓主講嘅5樣都有玩過,每種難嘅位好難比較

小提琴入門要求都幾高,就咁要托住喺條頸度2-3個鐘都唔係咁易。 再加上拉弓,成人就當然無問題,但你要小朋友做係好難,音準要長時間練習先,所以又唔可以太遲開始

鋼琴算係易學難精,對於左右腦協助嘅要求比較高
特別係去到演奏級之後嘅古典作品
好多都要求左右手各自做幾種唔同嘅線條

大提琴會彈到手指裂開特別係double bass
Respect
想問銅管通常有咩類型既表現機會
因為睇show/ 聽pop好似唔覺有銅管
小提琴最難 反人類姿勢
其實係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞