最難既樂器係乜?

413 回覆
8 Like 269 Dislike
係classical方面睇的話,樂器嘅難度取決於用到嘅技巧同曲目,同時技巧係源於曲目(可以諗下paganini呢啲develop技巧嘅composer),所以曲目嘅深度係主要影響到樂器難度嘅因素,而且前提係曲目起碼要有啲知名度。

例如中提琴,佢可以用曬小提琴嘅所有technique,但係點解冇人會將佢擺落最難樂器嘅list?(我覺得拉起上黎viola仲難過violin)因為中提琴嘅repertoire根本唔多,你膚淺啲就咁比較concerto,已經唔夠小提琴抽

所以我覺得最難嘅一定係鋼琴同小提琴,佢地有好多又難(唔同方面嘅難)又popular(Liszt,bach,paganini,Rachmaninoff,chopin,仲有好多好多,求其up都一大堆)嘅repertoire

至於其他樂器,我相信都有,但一定唔夠呢兩件樂器多
真係 彈琴都叫呃到下人
Violin真係一柒就冇得返轉頭
由英式轉英式玩左十幾年
果個年代好難唔識呢幾隊
前排FB見到有隊收街外人
我諗而家風氣好左少少咁多多
由互鬥變抱團防滅絕
英式轉美式 Ching應該係以前YMB
好多以前既人都做緊老師
btw 傾MB野又可以返呢邊

(MB) 步操音樂 及 銀樂隊 討論區
https://lih.kg/21365

好耐冇同人傾過計
咁清楚睇黎你年紀都唔細
BTW香港唔係有幾隊都英轉美?

佢地真係好有火
雖然帶點無奈
AI先得
一個疫情就大洗牌了
暫時呢幾年都好靜
本身大家都收收埋埋各自畫個圈生活
即管睇下黎緊幾年會點
密切留意緊 希望今年有比賽睇下
那怕唔好睇,起碼件事都仲run緊
好 去呢邊傾😂
對手未發育好啲中小學生都可以有八級琴
當然佢地一定有努力過先考到,但八級=好勁真係呃師奶就得
再上就真係見真章
冇啦,邊有咁好文化學彈琴
都係睇826aska
蘇格蘭風笛
好多人睇落以為左手托着個琴
其實係下爬同鎖骨位夾着
小提琴同二胡應該佔據住最難學嘅中西樂首位
下 真定假 會被勸退?!我學第二年都係屎 垃圾到唔敢同朋友講自己學緊

我試過迫到佢掉筆爆粗發脾氣 諗返起都唔好意思
人工泛音
聽你地咁講都係安份學好結他&琴就算
學緊咩歌?
好耐之前學入門㩒F chord都㩒唔倒
放棄ed
有簡單版禁法架
再唔係禁F maj7

同埋你可以買幼d既綫,
再按唔到就所有綫降半度+夾capo, 就都會好易禁到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞