最難既樂器係乜?

413 回覆
8 Like 269 Dislike
仲要得一個人,唔似string 或者 woodwind 嗰啲有人backup
On9?牧童笛有分幾個聲部 你識曬?
睇你點定義樂器之王
講音域,鋼琴係音域最廣闊的樂器,高中低(極低)音全包

講難度,strings樂器肯定最難,無論小中大低音提琴都一定要比其他樂器更講求耳朵音感同手指/手腕技術(尤其右手弓法最攞命)

利申 piano violin trombone guitar 都有玩過,violin玩得最屎
最難覺得係喇叭

可能有人唔知 軍號係冇掣禁 靠吹既技巧令佢變化

同樣地 有掣禁既一樣可以 唔禁掣吹到音階

有興趣可以睇下 https://youtu.be/6zIbMSY5e2M
初學者 可能好似片中咁 吹唔響

不能長期練習 吹下要抖下 所以冇得死練爛練
手鈴

我好想知究竟有幾多個possibility
我自己由細開鋼琴開到大
真係要講嘅話係易學難精

但弦樂嚟講一定係難學難精
左右做相同嘅嘢先簡單
識唔撚識嫁,肯定係三角鈴
E弦高把位尾指vibrato 㩒到手痛
鋼琴唔講樂理我覺得好易,我自學彈一隻普通既歌好快搞掂
Lute就黎失傳
睇見都覺得難
好難有新血
唔係冇你想像中咁易
係好撚難 你自己學下就明
後期音色都睇右手功力幾深,條友明顯未學過。單係學下放鬆右手去拉已經唔係個個做到,仲有一弓拉40幾粒音練習,少啲定力都唔得。上弓同下弓音色都有差距,學一世都未master到
唔係可能 係真係 點解硬要講到咁唔肯定
認自己搞錯左/輕視左/誤會左好難咩
其實係完全冇得咁樣比
因為你學嘅第一件樂器係會好改變到你以後學音樂同樂器嘅思維

而且大家嘅討論都冇乜point
不如set返一個難度去講
例如話以初學上手為標準,又或者以成為中手做準則
一時有人講成為高手有幾難
一時又有人講就咁令件樂器有聲有幾難
其實好難討論

我自己會覺得如果以中手做準則
Pop 系列嘅樂器其實幾難
我唔係以買本Mirror琴書彈到嗰種程度
而係以真係能夠自己 improvise 做準則
就咁考一個Rockschool都要考生做到即興伴奏同埋solo
當然好多人走去考都係作定
但係如果要做到能夠自己完全即興,係需要個樂手心入邊對於好多種類嘅音樂有一定理解,知道唔同音樂 groove, chord voicing, scale, licks 點樣用會好聽,仲要講緊彈緊嘅時候即刻用到出嚟。呢吓好睇個人諗嘢快唔快,完全同練古典音樂唔同玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞