而家香港啲紋身師係咪惡撚晒?

453 回覆
1714 Like 109 Dislike
出左圖就一定成個接受?
如果有修改意見就即刻唔復唔紋食左個訂金?
今次喺度俾佢呃咗兩千蚊定金,投訴無門唯有網上公審圍爐取暖

同唔少人交流之下,發現呢位紋身師已經唔係第一次咁做
全文有少少長,但係希望大家可以睇晒,
唔想大家再俾人呃都唔想再助長呢個歪風

話說上年around 10月book左Joe(周輝先生)
Ig : tattooist.joe.v

2月紋身(幾個大圖夾埋前臂design), 咁因為當時就想位置隨意少少,就想到時拼上手睇下,咁佢都答應大概1月紋之前會大家拼下討論下。
咁當時都有討論過成個紋身design希望價錢係大概$10000內,咁佢就決定咗收$2000訂金。

但俾咗訂金之後,佢就一路唔覆(睇whatsapp對話圖)

咁再經我IG嘅追問佢先回覆我

直至紋身早幾日(1月尾)先覆我比圖我睇。
咁其實佢都知道我有少少唔收貨都想要,佢俾個其他圖我睇吓
但係佢係冇回覆

當刻都有提過要刪減同埋位置再更改,佢亦都同意:

都未係重點,我都唔介意。

咁去到2月1日(session 1當天)
有啲部份其他我唔係太鍾意,咁我就取捨就紋咗一個我覺得OK嘅part,其餘部份再傾。
咁佢當時答應就叫我返屋企諗吓先再提議下話 呢個訂金$2000就留返喺下一次比。
所以session 1 價錢就係$1500/hr x 5 = $7500
亦都約左22/3 session 2 做埋其餘嘅design

跟住重點就嚟啦,

我問佢其中一part 圖有冇其他reference 佢都冇覆我啦

咁我就提議如果佢忙到覆唔到,
就不如改期先,等你俾少少意見,比多啲圖再紋
跟住佢就開始發脾氣但係又冇提過佢究竟會唔會選擇係提供更多圖改期?定係唔同我紋

咁臨到紋身之前幾日我就喺Instagram message 佢先知 原來佢係做唔到
亦都反問我知唔知咩係訂金?

到最後我原意只係想收返個定金
咁之後佢都係冇回覆嘅

TLDR :
紋身師俾咗個design(幾個圖隨意擺放拼埋)
我有啲唔鍾意,只係揀咗鍾意嗰個,其他想佢修改
跟住完成咗session 1
佢就話個$2000訂金,要留返下次扣
所以我俾咗全數$7500

之後點知佢係完全冇諗住同我紋session 2
一直唔回覆,
到最後追問下就話做唔到我既要求
(我既要求:其中一part 想要更多reference)

咁而家佢就因為做唔到我嘅要求,
又拒絕退回訂金
其實可以咁講,
係佢有預謀地第一次唔扣個訂金
因為不滿我唔收貨design
就咁就食咗我個訂金,唔紋亦都唔退錢
————————————

如果咁樣都可以理直氣壯

我建議所有紋身師收完訂金之後第二日同個客講做唔到,之後直接唔覆

快啲搵返第一桶金先

我唔知呢啲係咪行規定乜嘢?
但係真係呢啲嘢我覺得係不可理喻同不可接受

呢件事都幾困擾我,係同朋友傾偈同接觸到唔同喺口中聽到好多唔同係呢位joe 原來唔係第一次咁做。
以藝術家性格為名,食人訂金為實

呢種大陸仔性格就係欺善怕惡,搏人唔想生事就唔追究。
兩千蚊唔係咩大數目,但係俾佢呃幾個食幾個定金又可以搬個新studio

最後,我想抱歉用咗呢個標題好似一棍打沉一船人,我喺香港都有遇到唔同嘅紋身師都有好多好好嘅作品同好開心既經歷。

自問成個過程都非常之有禮貌同友善
我真係希望喺呢度呼籲大家唔好搵呢個紋身師
紋得身你想幾有教養呀
邊間呀 開名
紋身無問題 但係 係香港俾d mk 紋
真係玩自己
幾時會見讀到書會幫人做紋身
應該都朝消費者保障,或者去海關問下。
就係呢條撚樣
@tattooist.joe.v @tattooist.joe.v @tattooist.joe.v @tattooist.joe.v
冇教養都冇諗過會呃錢㗎嘛🥲
紋一世 , 無熟人介紹你都敢做 , 你以為好似醫生咁要考牌

事前傾圖你又覆晒:好
去到session1 先彈鐘話其他部份唔鍾意
Ah Gi 好似係 PolyU

識UK讀完書返嚟做紋身
出現了紋身師定係你就係周輝😂😂
懷疑你閱讀理解零分
係咪睇唔到我有話提過有嘢要修改?佢都同意?
香港大把人紋得好啦 係宜個紋身師有問題姐
無鋪頭?
直接上去同佢講清楚咪得囉,講到佢肯退訂為止。
你唔走佢做唔到生意,自然會怕咗你架啦。
面皮薄就唔好怪人吞你$2000啦
撚屌黎
傻閪紋身狗
咁佢自己有冇紋身㗎
兩邊各打五十大板!兩個都戇鳩鳩! 等天收啦7頭!
條撚樣,啱啱搬studio 呀
去咗佢舊studio冇人
舊地址:葵興美順工業大廈3樓D3
搵著啲咁既紋身師真係喊三聲 比錢搵你紋係我自己到 但叫你改下野 都起晒槓 好似求佢咁

宜啲閪人真係要教訓下
tldr都長到仆街dllm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞