香港配鏡框“千千聲”,感謝萬能淘寶 68蚊解決問題 !

453 回覆
137 Like 373 Dislike
冇用過淘寶
反正都上去眼鏡舖做晒驗眼配鏡配框,我本身又唔會買貴框,無謂慳黎慳去
一副眼鏡都起碼用兩年,我對上有啲直頭用成四至五年正正經經喺間舖試啱揀副框算
你用剪頭髮呢啲服務行業和眼鏡框比已經 on9 啦
剪頭髮一定要有人 serve 你,但眼鏡框呢啲完全可以網上買,除左驗眼果個,你唔係覺得街邊眼鏡舖果啲 sales 有專業服務吓
呢個真係要睇間舖有冇心做
有啲你話佢眼鏡框sales,但佢又真係識幫你揀,見你睇邊啲啱邊啲唔啱款,係會suggest到其實你想要啲咩
咁你當唔當呢類知識係專業就你定義啦
求名
一樣過千近視
試過配hoya鏡就最耐用最清
鏡框爛都未到鏡片有唔清
一千度點都要用1.74以上
如果係靚鏡嘅 2500唔貴
係個框可以討論下
花唔花就冇辦法
幾靚都係膠 點都會花
我以前去開果間唔錯,有時我上網見到啲款靚 (但係名牌貴),佢會介紹類似平價款俾我,可惜疫情執左

但而家多數眼鏡舖就叫你自己睇,睇啱就攞出來試,唔憂做咁
又spin唔係成本論啦?
配眼鏡唔係服務你真係戇鳩唔係扮
除咗"買"個框, 全部都要人lead住整
根據頭形/度數揀框, 根據度數/生活揀鏡, 配後調校
然後又夾硬分開咗驗眼嗰part嚟justify自己
然後照你講法, 所有牽涉商品嘅公司全部都暴利仆街, 咁衫褲鞋襪首飾家品電器全部都應該仆街收皮啦
鏡片牌子都唔揀 好打極有限
加上平鏡啲防藍光好雜
開緊眼鏡舖
就係賺班傻仔錢
呢個係真
不過唔值呢個價

本身個框來貨真係貴極都係幾十蚊,即使名牌,都係一百蚊之內

個鏡就真係睇你用咩牌子,有D牌子真係靚野

但都係唔值呢個價
搵D熱既野熱下佢就屈到
風筒開到最熱會有幫助
有數據支持
不過你預控制5 60%
當小朋友一年深100度
拖慢到一年深4 50度左右
其實係值得做 不過淨係個鏡未折你預3000幾啦
邊有可能
始終香港買嘅品質會有保證
唔好吹水啦
成千度配鏡都係$2500 擺明係配垃圾無brand鏡啦
即係大陸鏡 會花有幾出奇
再加上有無用熱水洗?戴眼鏡入廁所之類?

如果成千度 配翻 hoya 蔡司 呢啲鏡嘅話唔止呢個價
我見旋拍有得換鏡
9月去台灣旅行既話可以順便配埋
開學季一副一千台幣有交易
一定要俾,但可能好人啲嘅會俾你攞過第二副框/喺佢嗰度買過個框再車多次對鏡
都唔平
香港幾十年屋村老鋪都係成日講
驗光師未返
坐底就同我講,睇你都唔係要啲有牌子,揀哂平嘢畀我
鏡片講明日本牌子大陸廠整,哩啲咪好sales

阿媽里 飛甩雞毛 全部都係
打咁多字

睇嚟你好嬲好嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞