[PC]Total War: Warhammer 1,2&3(13) | 鋼鐵洪流 | 闇與火之子-混沌矮人登場

326 回覆
7 Like 0 Dislike

WHIII 基本種族簡介

四邪神之恐虐

[center]代表戰爭, 榮耀, 勇氣, 憤怒, 力量以及憎恨嘅混沌邪神。亦被稱為血神, 殺神。越係殘暴嗜血嘅戰士越受恐虐青睞, 只有無窮無盡嘅殺戮先可以滿足祂對鮮血嘅渴求。

優點: 凡人單位重裝甲, 惡魔單位擁有魔法抗性, 加上各種加成堪稱近戰最強
缺點: 走精兵路線, 缺乏有效遠程攻擊手段

四邪神之奸奇

[center]代表法術, 萬變, 進化, 命運, 謊言以及欺詐嘅混沌邪神, 因為經常以渡鴉形象現身亦被稱為鴉神。比起簡單直接嘅殺戮同破壞, 奸奇更偏愛算計同陰謀, 企圖將現實世界陷入一片混亂之中。

優點: 擁有大量魔法及遠程兵種, 並且所有單位均擁有類似第二血量嘅法術護盾
缺點: 兵種血量偏少, 而且近戰數值低下

四邪神之色孽

[center]代表愉悅, 熱情, 縱慾以及墮落嘅混沌邪神, 亦有暗黑王子, 歡愉之主嘅別稱。作為慾望君主, 所有生物擁有嘅慾望包括貪婪, 食慾, 色慾等等都係色孽用以腐化心靈嘅工具。一旦墮入追求極樂快感嘅陷阱, 成為色孽嘅信徒及奴隸只係時間問題

優點: 單論速度全派系第一, 而且大部份兵種擁有極高破甲傷害
缺點: 裝甲極低

四邪神之納垢

[center]代表疾病, 腐朽, 毀滅, 死亡與重生嘅混沌邪神, 亦有瘟疫之主嘅稱號。作為四邪神中最古老嘅一個, 由生命誕生之初以及伴隨而來嘅生老病死等等嘅現象而產生, 納垢對其信徒亦係四神中最為包容嘅一個。不論男女老幼, 無數嘅納垢信徒都期待著於一片瘟疫嘅世界中得到重生。

優點: 兵種血量極高兼近戰防禦優秀, 擁有各種瘟疫猛毒效果debuff及回血能力
缺點: 速度偏慢, 傷害輸出一般

混沌軍團

[center]由玩家自創嘅惡魔王子-弒神者帶領嘅派系, 根據劇情嘅發展引導弒神者一步步向成神嘅目標邁進

優點: 可以根據玩家喜好自由改造傳奇領主, 亦可以招募四神中嘅惡魔兵種, 創作出唔同風格嘅軍隊
缺點: 陣容以全惡魔組成, 容易被魔法傷害針對

基斯列夫

[center]位於帝國北方嘅冰雪國度, 由於經常受到各種暴雪侵襲以及來自混沌嘅威脅, 孕育出民風彪悍嘅戰鬥文化。基斯列夫嘅子民以熊神後裔自居, 自古以來就站在抵抗混沌侵略嘅最前線。預告片中由大名鼎鼎嘅冰雪女皇帶領著勇武嘅基斯列夫軍隊與混沌恐虐惡魔大戰。

優點: 大量多功能用途步兵, 能夠同時兼顧近戰及遠程攻擊, 以及擁有強大嘅突擊騎兵以及熊騎士
缺點: 缺乏飛行單位

震旦

[center]位於遠東嘅神秘勢力, 由龍帝及其子裔統治嘅超級大國。震旦軍民依靠著龍帝建造嘅萬里長城及其獨有嘅陰陽五行魔法默默抵抗住來自北方無窮無盡嘅混沌入侵。

優點: 強大嘅遠程火力配合實用嘅近戰步兵, 加上獨有嘅陰陽調和屬性加成, 令到震旦擁有優秀嘅陣地戰能力。 傳奇領主亦可以使用其獨有嘅化龍能力。
缺點: 依賴兵種之間嘅協調及陣形, 偏向防守風格

WHIII DLC種族簡介

食人魔王國

[center]古賢者創造嘅最後一個種族, 受到隕石墜落影響, 從此擁有無窮無盡嘅飢餓感。目前食人魔一族主要聚居於震旦西邊嘅憂傷山脈, 以做傭兵及土匪為生。

優點: 以食人魔及巨獸為主嘅軍隊, 擁有極強大嘅破壞力, 擅長正面作戰破陣
缺點: 欠缺主力步兵以及大型單位為主, 難應付槍戟兵之類嘅反大型兵種

混沌矮人

[center]遠古時期聚居於北方嘅矮人分支, 「大災禍」發生期間被混沌力量分隔, 絕望中改信掌控黑暗與火焰之混沌邪神哈舒特, 作為交換獲得強大嘅混沌魔法, 性格亦變得兇惡殘暴, 喜愛奴役其他種族作為其勢力擴展嘅勞動力

優點: 主力包括精銳嘅重甲步兵與多種綠皮奴隸兵作為炮灰, 另外擁有各式獨特嘅戰爭器械以及威力排山倒海嘅重炮支援, 亦可以驅使包裹住重裝甲嘅惡魔巨獸作為戰場上嘅皇牌
缺點: ???

WHII 基本種族簡介

高等精靈

與矮人一樣同屬遠古種族, 知曉各種魔法知識, 一直以守護者自居維持世界嘅平衡。

優點: 非常全面嘅種族, 步兵弓兵都屬上乘, 兼且可以驅使龍、鳳凰、獅子等神獸撕破敵陣
缺點: 兵種人數少價格貴。[/quote]

蜥蜴人

比精靈矮人更悠久, 蜥蜴人嘅歷史可以追溯到古賢者創世時期. 現時蜥蜴人一心只為實現古賢者定下嘅偉大計劃.

優點: 兇殘嘅恐龍配上強悍嘅蜥人步兵, 十分擅長肉搏戰。
缺點: 軍隊容易陷入狂暴狀態不受控制。

暗精靈

從高等精靈分裂出去嘅種族, 崇尚暴力色慾等等被精靈視為墮落嘅慾望, 與高等精靈內戰分裂後互視對方為世仇。

優點: 兵種與高等精靈類近, 十分全面, 而且獨有嗜血加成越戰越強。
缺點: 同高精一樣人數少價格貴。

鼠人

戰錘世界最神秘嘅種族, 潛伏於龐大嘅地底帝國, 生性殘酷卻又極度膽小, 每分每刻都圖謀住將地面世界帶入一片混亂與毁滅之中

優點: 戰鬥風格詭異多變, 可以憑數量優勢一湧而上, 亦可以憑古怪黑科技遠程轟炸, 又或者以各種變異怪獸衝破敵陣。
缺點: 領導力極低, 士兵經常逃跑

WHII DLC種族簡介

古墓王

曾經人類最強大嘅國度, 於一次邪惡嘅黑魔法儀式之後所有活人於一晚間全部消失, 被埋葬於古墓嘅各代君主及與其陪葬嘅軍隊卻因此而復活, 其所在之處被稱爲死人之地。

優點: 同吸血鬼伯爵類近, 都係以骷髏為主組成主力再加上各種巨型怪物, 但唔同嘅係古墓王有弓兵甚至炮兵。
缺點: 代價係步兵極弱, 基本只係用作充當肉盾

吸血鬼海盜

由吸血鬼海盗王Luthor Harkon創立嘅不死艦隊, 活躍於Lustria叢林東部海岸, 遊戲中為咗支配海洋而尋找可殺死海龍嘅神器。

優點: 依靠槍炮輸出嘅種族, 遠程火力極為強大

WHI 基本種族簡介

帝國

戰鎚世界中最強大嘅人類勢力, 由人類史上最偉大嘅戰士Sigma創立, 以信仰、鋼鐵以及火藥鑄造而成嘅龐大帝國。

優點: 各種威力十足嘅槍炮提供強大嘅遠程火力, 亦擁有數一數二嘅重裝騎兵沖破敵方防線
缺點: 步兵質素面對各種妖魔鬼怪略顯孱弱。

巴托尼亞

帝國以外嘅另一股人類勢力, 文化上與帝國截然不同, 信奉湖中女神並以俠義與榮耀自傲嘅騎士國度。

優點: 擁有種類最多最強大嘅騎兵, 空軍亦屬一流, 機動性極高
缺點: 步兵同帝國一樣偏弱, 而且缺乏槍炮, 導致殺敵嚴重依賴騎兵, 好考操作

矮人

為人熟悉嘅古老種族, 頑固自大並極之記仇, 逼切喺各種外敵威脅下恢復昔日矮人帝國嘅榮光 。

優點: 重型步兵結合各式各樣嘅槍炮器械, 堪稱最襟打嘅種族
缺點: 移動速度慢同缺少騎兵嘅情況下導致機動力基本為零, 主要係防守型打法。

綠皮

獸人與哥布林嘅統稱, 極度好戰嘅蠻族, 曾多次入侵人類、矮人甚至精靈國度掠劫。

優點: 價格便宜嘅各色兵種, 以數量優勢壓倒一切敵人, 亦擁有強力嘅戰鬥加成(Waaagh!)
缺點: 士氣低下容易潰敗, 單兵作戰偏弱

吸血鬼伯爵

令人心生恐懼嘅不死一族, 佔據住帝國一個東部省份, 一直覬覦住帝國皇位。

優點: 不死軍團可以無視己方士氣戰鬥至最後一刻, 加上各種亡靈血獸大大打擊敵軍士氣, 亦擁有強大嘅復甦魔法。
缺點: 完全冇任何遠程兵種, 而且被火焰剋制。

WHI DLC種族簡介

混沌勇士

混沌眾神於凡界組成嘅聯軍, 由永世神選帶領住各路混沌邪神信徒侵略文明世界, 秩序一方嘅共同敵人。

優點: 重甲步兵加巨型怪物, 側重近戰肉搏, 集四神凡人兵種於一身
缺點: 缺乏遠程及飛行兵種

諾斯卡

北方苦寒之地嘅掠奪者, 以不同崇拜混沌嘅野蠻部落組成, 曾多次經海路南下侵掠帝國領土。

優點: 與混沌勇士相似, 同樣著重近戰, 但就以輕裝狂戰士為主力配合怪獸同戰車衝陣.
缺點: 缺乏遠程兵種及重裝騎兵

野獸人

被混沌力量污染扭曲而變異成半人半獸嘅怪物, 以獵殺人類甚至精靈為樂嘅兇殘種族.

優點: 擅長伏擊偷襲, 軍隊以角獸人、人馬、牛頭人等高機動性兵種組成, 亦擅長各種召喚魔法。
缺點: 缺乏裝甲而且領導力偏低

木精靈

遠古時期從精靈一族分裂出去嘅分支, 定居於森林, 熱愛大自然但亦極度排外, 當遇到入侵森林嘅外來者就會化身獵人將其一一獵殺。

優點: 以輕步兵同弓兵為主, 擅長埋伏及游擊。
缺點: 缺乏護甲導致士兵損耗高
有用連結:

https://dashboard.totalwar.com/home(重要注意)
呢個叫Total War Access嘅網, 註冊之後連落你嘅Steam ac, 可以免費獲得獨家FLC兵種同英雄單位
https://pcucgame.com/total-war-warhammer-8/#toc1
中文版中古戰鎚歷史設定集
https://www.youtube.com/channel/UCMci4OzSZb5HyEKEBRYhS4A
香港全戰youtube channel
https://discord.gg/xfGM5Dm
香港全戰約戰Discord
https://totalwarwarhammer.gamepedia.com/Total_War:_Warhammer_Wiki
隻game嘅Wiki page
https://www.youtube.com/user/ZerkovichVsThePeople
介紹唔同種族兵種及Game mechanics 嘅英文youtube channel
https://www.youtube.com/channel/UCNDJiDFJWaiKktyUBmVzGYA
每日updated高手對戰記錄嘅英文youtube channel
https://www.youtube.com/channel/UC_ynzI9eLoSV2wXXoURzSeQ
定期更新各種介紹戰鎚世界設定嘅高質英文channel
上個po死咗開過個新嘅
新Post留名
留個名推到dlc正式上
來緊仲有幾隻dlc唔知會唔會有新種族?
唔知有人記得暗精既其中一個FLC領主 Rakarth 係由Iwan Rheon 配音
權力遊戲個變態家族個私生仔
1,2連dlc同mod都好玩。3代一出係gamepass玩過一陣,感覺要執下,加上成日係base 爆啲怪出嚟,等減價會係steam買。
宜家可以連1,2種族同地圖玩未?
買咗3就可以玩晒之前買咗嘅種族, 呢幾日好似特價
唔該佢d balance做得再好番d
用daemons打ie示範左咩叫寸步難行

另外之前開vc的save突然間比隊full stack的樹精打,屌你
只需要單獨購買三代本體
就可以開啟Immortal Empire 模式(大地圖)

一代本體/二代本體/一代DLC/二代DLC/三代DLC
可以各自獨立購買,想玩乜就玩乜
(例如可以唔買一代本體就直接購入一代DLC)
sfo
push
新dlc 要178
係咪痴左線
點解我睇技能+點 會跌到十幾fps?
係咪個個都係咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞