劇情反轉!!! Maple Yip 葉萱舊IG重點整合

177 回覆
332 Like 292 Dislike
有識Maple Yip 既人係個Blog到踢爆左佢好多野,我睇完之後整理左啲重點同時間線, 相同片我唔po了,成70張,大家自己入去睇。下面只講重點。

https://metthewzero.blogspot.com/2023/03/maple.html?m=1

1. 父母始終知情,但係扮唔知情,有同謀既可能
2. Maple交際良好,家庭融洽,成日有反思,依加將責任推曬去洗腦,可信度低
3. Maple曾多次拍廣告、youtube、參加演出同選美,對進軍娛樂圈有強烈意圖。
4. 強調香港人身分,但又隱藏加拿大國籍,好有可能盡地一鋪,失敗後隱身加拿大。
5. Maple做事容易放棄,中意玩,又貪慕虛榮,不論係教內教外都中意活躍係銀幕前。
6. 事件曝光配合万刀甲做宣傳,配合Netflix營造復仇女神形象,企圖洗底,從新入行。
7. Netflix戲中揭露比人跟蹤既劇情,明顯做假,卻又扮成記錄片,騙取觀眾信任。
8. 戲中眾多事件報道,但無交待當年有後續新聞報指法庭查到告教主性侵既人係造偽證,明顯唔中立。
9. 以上種種客觀指控,惹人懷疑Maple既目的同誠信。有無可能偽造性侵,以新聞博出名?

下面講時間線

2012年中學畢業入左poly
2014年去咗韓國,話讀一年韓文
2015年唔肯翻香港,要留係韓國讀大學
2016年話掛住屋企,就gap year翻左香港
2017年患上抑鬱症
2018年仲係唔知自己做乜,渾渾噩噩,選擇翻韓國繼續讀書
2019年又唔想讀書,就去咗返工,但都未知自己條路點行,但同時有幫收成期拍廣告
2020年炒車斷咗腳骨,加上covid,所以就返咗香港大半年,中間有開youtube channel做youtuber,對信仰仲係好熱心
2021年心境開始變,周圍玩,有拍拖,年底開始話自己比人性侵
2022年係教主生日果日係韓國開記者會,指控教主性侵佢。一整年間香港韓國兩邊走,又係香港拍廣告,又翻韓國拍netflix,同時又係韓國選美(攞唔到第一)

2023年: (直接copy)
2月22號:方力申提到自己今年會有真命天女出現
3月1號: 香港01首先報道方力申出現新歡。其中形容maple,以藝術家,材女,精通多國語言來包裝Maple。這也是Maple最初在觀眾前登場的形象。
3月2號:有網友率先在香港連登討論區發文,指出Maple跟Netflix新戲,『以神之名—信仰的背叛』封面女主角樣子極為相似。同日傳媒開始推出廣告,指Netflix的新戲在3月4日星期五上映。
3月4號:『以神之名—信仰的背叛』正式上線,劇情主線圍繞Maple,以她貫穿全劇,打做出復仇女神的形象,而父親也參與拍攝,表示全力支持女兒。
3月5號:方力申大方承認,maple就是他女友,並極速見了雙方家長。又描述自己這位新的女友maple為鄰家女孩,喜歡吃茶餐廳多於酒店,說她自己不喜歡說謊,並且非常勇敢。然而他避開回答他們是在哪裡認識。
教主好慘
坐緊監都俾臭雞拎嚟博上位
條友係戲入既獨白,表情唔合乎創傷者既設定。流淚表演表情生硬,十足十演戲。仲要對過去故事回憶果陣,個樣睇落開心又嚮往。明顯過去並唔係佢後來所講咁不堪回首。
幫你推,成班葉萱PR 繼續俾錢寫稿啦
推動香港經濟
一睇套野已經覺得條女有機心
聽講你識Maple,有無多少少爆
屁股真大
邪教PR加入戰場
冇喇。起底班人仲勁過我。我又唔會老作嘢屈條女嘅。

係唔抵得佢造假俾晒錢賣廣告搏同情姐
但哀傷唔一定有樣睇
有啲細路親人過身要幾個月後先識喊

我諗要睇埋個前男友點講

同埋佢無人生目標hea住過同比邪教呃兩件事無衝突
點解普通人會識到万刀甲
無人起佢底喎,條友自己public ig,跟住比人cap
屌以為有內幕爆
點知個blog啲論點弱到不攻自破
上帝第六日造人 , 睇時間線佢哋超額完成添
同埋如果博出位,淨係入邪教都夠爆
講自己被性侵,好馨香咩
係無關係, 我都係跟翻佢自己IG Post講, 渾渾噩噩無人生目標係佢自己講的
如果有埋前男友講法會好啲
都唔算劇情反轉既 個教有問題就梗 你睇下一本漫畫叫異教主 都了解到當中套路

我個人覺得 教主話得自己咁神聖 起碼都要醫返一百幾十人先夠堅啦 盲既開返眼 啞既開返口 跛既起返身 每個要有病歷support
至於 真係蘇哥d巴打 本身比件撻比d餅你 你都行奇蹟令自己夠食啦 仲問咁多人奉獻 課金 其實都一定係呃

而條女其實係咩藉住件事炒作定點 真係要佢自己先知
邪教葉萱Maple Yip喺攝理教性侵案已經協助鄭明析,葉萱PR可以收收皮先
已經諗到要去拎證據,點解唔係去驗身拎DNA?

利申: 睇完黑暗榮耀2 有感
講到咁有劇本

如果係咁
表情係咪應該要對返劇情
咁監製先俾佢過關
屁股有幾大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞