第95屆奧斯卡電影金像獎 賽後討論

788 回覆
6 Like 9 Dislike
中國人之光
所以咪係有無內涵既問題,eeaao 個劇本,你做得好唔好都一定有得爭劇本有關既獎項,關繼威同楊睇得明個本,咪肯做,如果講A24個名,點請得起楊,岩岩拍完crazy rich Asian
本身以為會拎到原創歌曲
正常人都知奧斯卡好靠公關
A24都唔係大公司
主力放在EEOAA,自然The Whale會無咁落力
Aftersun都係咁
呢套當初應該諗都無諗過可以拎獎啦
最後仲要橫掃
好彩暫時清晒近排啲本土同西片
有時間翻睇
咁佢又肯接岩岩拍完cra ,正常A24請唔起佢
一定有一幕係一拳打落去啲硬物度,之後表情扭曲咁伸脷fing隻手
第95屆奧斯卡金像獎賽前討論區
https://lih.kg/bwMEhxV
#11 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
The Room無爭議cult片
原來現場咁靜
7個咋嘛

賓墟 鐵達尼同魔戒各11個喎
我都係咁覺得
昆導係連劇情都cult到無倫
eeaao俾盡有cult原素,但劇情發展都係好正路
駁唔到
正式宣布Cult片定義就係The Room之流
大家唔好再拗
真係好開心既
佢做童星第一套同佢拍?
夏里遜福頒俾佢個意義好大
唔只奧斯卡
要嘔心等同於佢睇個女同性戀
要經歷過咁先明白自己個女
其實要了解cult 先明隻字點解先

Cult係由cult following 延伸
的確樓上講嘅月黑高飛都算附合呢個定義
因為呢種cult 係講上畫冇人睇
過咗一段時間有個fan base去撐
從而達到cult following

而點解star wars都有人認為算廣義cult
係因為中fan base呢個元素

而再延伸係一啲有cult following嘅電影
都係一啲古靈精怪/sci fi/血腥
所以普遍人會歸類呢啲genre又唔hit嘅係cult戲
咁希魔同Django的確比Pulp Fiction更渾然天成

Oh hi Mark
睇返致敬條片真係冇charlbi dean
cls bp其中一套個女主角黎wo
Most awarded 唔係淨係計Oscar
A24成堆猶太人老闆
有本錢同題材發揮大,點會係細公司
不過套套野都加啲政治正確元素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞