第95屆奧斯卡電影金像獎 賽後討論

788 回覆
6 Like 9 Dislike
All Quiet On the Western Front拎咗最佳外語同best score
等睇
唔明啲cb fans 一定要講到佢好似懷才不遇好可惜咁
大佬佢拎過咁多獎
楊紫瓊拍嘅第一套戲:貓頭鷹與小飛象 (1984)
https://youtu.be/g0ZjyfBUb5s
的確係唔需要articulate嘅
平時同朋友吹水都係留句正唔正就完

只不過討論本質都要求elaborate
順粹好睇唔好睇就開個正負皮post都得
留得cm都係想講下見解

我都有同事同我講套戲好垃圾睇唔明
咁我會諒解喎,因為剪接上的確係unorthodox
我都唔試圖去解釋套戲表達緊咩
咁佢唔buy我都唔會屌佢老母
今次呢段寫得算正路
本身想話政府冇野做過幫過電影業憑咩攞彩
但諗諗下個唔知乜鳩基金有科水畀啲新導演開戲
係呢個政府入面相對算做咗野
(其實只係一個政府基本要做既事 唔值得吹奏)
對比同樣應該係楊狗管既體育界 文化界 出版界 等等既待遇差距
壯志凌雲得一個獎
真係唔好意思 搞到佢要由南極起程
係黑人就贏撚咗係點得出嚟嘅結論
奧斯卡95年歷史上得兩個有色人種影后,加上今年先有兩個黑人女演員提名失敗

政治正確邊有咁好用
你睇返今年楊紫瓊同之前Viola Davis the help嗰年,有色人種最接近影后嘅機會,佢地套戲都係口碑好票房好聲勢勁加本身資歷深先有得爭,Tar如果係黑人演票房咁低競爭力已經冇咗一大半啦
誅心啲講句呀,根本大部分人只係為咗反左膠,先去單推另一個大熱出嚟做臨時影迷撐佢
邊個係咁屌票
最多最多都係屌cinematography 連提名都無
但呢點又真係好多人屌喎
今年嚟講 cb值得攞女主啵
好正好索
咁又真係未到嗰個位
覺得fabelman有啲位都over咗
都唔代表楊唔值,但宜家就係好多人要踩到楊做地底泥
鄭秀文屎戲過佢咁撚多就唔好比啦 情繫海邊之城同埋斷背山鄭秀文都一定演唔到
比喻姐
其實我覺得佢嗰套流水落花都仲係好鄭秀文
未睇流水落花
講到終於好唔鄭秀文既味道
但個勢都係會輸畀張姐
係好戲但我共情唔到
如果我係評審都會投楊紫瓊
咁我又冇講楊唔值,,上面都提過套戲幾好 楊有套戲加成
只係演技論cate做得比楊好
鄭秀文明顯係Lady Gaga 都係由唱歌轉過去 然後啲演技都俾人垢病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞