第95屆奧斯卡電影金像獎 賽後討論

788 回覆
6 Like 9 Dislike
咁你覺得邊套戲好睇呀,講黎聽下?
文化體育及旅遊局局長恭賀楊紫瓊榮獲奧斯卡金像獎

文化體育及旅遊局局長楊潤雄今日(三月十三日)恭賀楊紫瓊於第95屆奧斯卡金像獎頒獎典禮榮獲「最佳女主角」獎項。

楊潤雄表示:「香港電影界孕育了不少傑出的演員和電影工作者,楊紫瓊曾經在香港影壇發展多年,繼而進軍國際發光發亮,成就斐然。這次獲得最高殊榮之一的奧斯卡金像獎『最佳女主角』獎項,實至名歸,亦彰顯了香港演員和香港電影圈的實力。」

2023年3月13日(星期一)
香港時間12時04分
黎料!
真心覺得周洪做得好過Jamie
局長威武
最正個位係經歷完前面咁多嘢
我覺得觀眾都覺得同feel到好攰
同埋用報稅嚟舖嗰種煩躁真係好適合

到咗另一個宇宙
你估唔到佢會無拿拿咁講
嗰吓真係起咗雞皮
香港電影圈的實力
我鐘意top gun都覺得visual effect唔會夠avatar爭
反而cinematography連nom都冇先可惜
成個lalaland團隊都要夾錢啦根本
即係join明星足球隊?
香港演員
同係相反,唯一覺得呢個位好睇因為真係想像唔到呢個宇宙

其他宇宙就…唔係幾好笑
rrr係咪爆冷?
Mike Tyson都係香港演員
又要咁好彩有個靶自己企出來比佢打A24 marketing真係好彩
唔係 大熱黎
睇下點定義cult啦
eeaao拍攝手法上真係同傳統商業片唔同嘅
多咗好多巧思甚至惡趣味
融入咗好多致敬同動畫式拍法
獨立味濃啲
我個人雖然唔覺有咩咁新鮮
但對主流電影嚟講確實係少見嘅嘢嚟

但如果講到價值觀傳遞/劇情人物嗰啲嘢
其實都係啲好傳統好舒服嘅message
最後都係和解 回歸家庭
冇乜特別大膽嘅挑戰

綜上就係佢既有係主流基礎上突破嘅位
又係立意上好醒目咁停留咗係個大眾comfort zone入面
對於oscar呢啲又想有翻啲素質標準
又想尋求common ground嘅頒獎典禮嚟講
攞到咁多獎都好正路
Hollywood入場前我都唔算太熟段歷史
但唔知點解我最投入落個世界
拍得好撚正
又有戲味

可能我自己好中意swinging 60s嘅美國風
pulp fiction又唔入流
年年電影榜都入喎
呢個問題勁尷尬
好彩佢答得好好
我記得係蘋果問
唔係
首歌唔知點解係internet sensation
無法想像Emma Watson唱audition
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞