第95屆奧斯卡電影金像獎 賽後討論

788 回覆
6 Like 9 Dislike
典型廢老
你睇imax avatar 真係游緊水咁,咁都屌?
會有generalisation但唔難發現邊類人比較多覺得唔好睇
無錯 湯唯個人特質強,遇到會調教演員既導演,佢既表演會令人難忘
色戒既表演真係過左十幾年都令人眼前一亮
相反佢遇到一啲唔會調教演員既導演,例如許鞍華,張婉婷,佢既表演可以係好遊離
佢要好強勢既導演去指導,而唔係由得佢自由發揮
但我相信以後湯唯仲會拍得到好作品
Katharine Hepburn, Meryl Streep, Frances McDormand 都係60歲後先攞第二個女主,Cate 以後仲有大把機會

最傳奇係Jodie Foster 30歲前攞到兩個女主,The Silence of the Lambs個勢太勁,Jodie同時係最多獎LGBT演員
又唔係屌既,只係當時大家好用心去拍呢套戲,不過出嚟既效果強差人意
劇本係硬傷,所以演員都入唔到戲
許導心入面有遺憾掛
又自己痴埋嚟

其實依套野係中國有冇上畫,我搵唔到
今晚重播
但睇戲
如果爆post 請巴打代開 推到完場 #5
謝謝
btw原來尋日個乜野亞洲電影大獎係色戒佢地2個拎
係咪特登湊返色戒cp先俾梁朝偉佢套風乜乜唔洗交戲咁濟㗎喎
咁都要睇下咩戲院
新年嗰排開始上返 圓方嗰啲係咪都夠十蚊以上啦
算係好有眼光 幾套中一套攞獎啦
真係覺得冇影響
不嬲英雄片都唔係喺同一個賽場上
(Joker唔係英雄片 dark knight另計 黑豹就文化意義上重大好多+政治正確風氣)
奧斯卡係商業啫 但係都唔會賺得錢多就畀邊套
不嬲都係咁 爭獎咪上咗先 拖半年都唔出奇
淨係同導演自己以前啲戲比都未必有頭三
Dark Knight都好反英雄
覺得Sadie開頭啲戲有啲over咗 但最尾嗰幕做得好好
費事套套都唔計
紅地毯冇字幕嘅
見有唔少影迷都唔係特別中意EEAAO 又點計?
條撚樣咁撚風趣嘅
呢度唔鍾意啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞