香港戲院會員優惠全攻略 / 新片資訊交流 #22

1001 回覆
9 Like 9 Dislike
咁就係影藝告別港島區廿幾年後回歸港島
到時仲唔日日夜夜播愛國大片

CC 連續兩間銅鑼灣分院都唔玩
就係,唔常出入戲院好難分邊到畫質好,冇比較冇傷害
真,2K liemax狗也不屌
萬瑪才旦逝世
認真一問
其實究竟 2.39:1 嘅傳統闊銀幕 睇嘢睇得多啲 定係IMAX 嘅1.9:1 睇嘢睇得多啲呢

因為我覺得好反智 我感覺上係闊銀幕嘅感染力係強啲

以前係標榜16:9 睇得闊啲 睇得多啲,到近年又話1.9:1 (類近4:3) 睇得(上下)多啲
咁有時唔係齋睇院線肯唔肯投資
都要睇發展商開個咩則出嚟
佢哋間晒做迷你院,院線想做都做唔到IMAX啦
又好似圓方1 6院咁,成個空間細到有一半座位係唔適合睇,咁做嚟都晒氣

近年香港得一個發展商/院線開則係好,嗰間叫合和,不過都收咗檔
所以講到尾都係土地問題
如果個銀幕實際尺寸上夠高夠闊嘅話就乜比例都睇得多啲啦
冇錯,所以如果用而家嘅電視睇一定係闊畫面可以攞盡啲
今個星期四都唔少新好戲
得嘉禾睇得過
全新MCL AIRSIDE 戲院為商場的最大租戶,逾3.3萬平方呎戲院設有7間影院,超過900 個座位。

睇嚟又係啲平平無奇嘅戲院而唔係旗艦戲院

https://ps.hket.com/article/3523297/%E5%95%9F%E5%BE%B7%E5%85%A8%E6%96%B0%E5%95%86%E5%A0%B4AIRSIDE
嘉禾都要睇邊間
唔係the sky / 海運都不了
Hypnotic都唔錯後面扭橋扭得幾好
寫輪眼
Evil Dead 係咪直接攞台灣字幕,睇到好撚出戲
似係
認同,算唔會吹到收唔到尾
睇呢d超能力戲最驚吹太大太兒嬉,例子:非常盜
睇個時睇得順暢,唔算多反駁位,剪接氣氛做得好,咁已經睇得爽
btw但最尾彩蛋有少少格硬黎,當睇唔到算
本日公休
日麗 暫時係今年最鍾意嘅戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞