[新office] Pomato 小薯茄及全新男團FINALLY 討論區 (20) (冰/童/英/J/富/蚊/朱mic)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
講下佢地做記者/訪問有咩辛酸 趣事已經好多野講啦

btw mm/米紙佢地以前係蘋果應該都識落好多人脈
咁我寧願聽真係跑新聞果種記者 eg時事/娛記
Mm/米紙純粹知名較高
幫自己造勢係 但用個「黐」字唔係咁準確喎
好明顯小薯茄試當真紅另外兩個台好多
最尾四條片都係試當真最高view

同埋四台靠試當真人脈曝光都叫加快咗小薯茄走入主流
小薯茄本身冇乜野心去make noise
我覺得可以探討下佢地點樣轉型

本身佢地作為記者(就算係副刊都好),未必咁重視個人特質或者節目效果之類(Phoebe都講過以前唔鍾意行咁前)
但係好明顯出咗嚟之後個個人都要搵到位做半個KOL,每個人都要有個人魅力先可以做到佢地嘅「Creator」

而小薯茄本身由相對邊緣嘅Youtube慢慢行到今日都開始入到主流,我都會想知佢地開始變成一個公眾人物嗰陣對於自己嘅角色同責任改變有咩睇法

某程度上其實我係想知道由小薯茄嘅角度去睇呢一個咁特別嘅Channel會有啲咩觀點(因為個過程同其他大部份爆紅嘅Channel太唔一樣,而且MM或者米紙嘅作風我覺得都係同小薯茄一樣咁穩陣)
哦 得得b單野
咁講就記得
Cap你段字過隔離post比人笑下都好
咁呢個都係我嘅個人睇法
我本身的確冇特別留意另外兩個Channel
以我嘅理解就係熊仔頭做咗咁多年(聽就聽咗好耐,但係熊館之前冇睇過)應該儲落一班人
Arm Channel間唔時就喺Fb彈個廣告Po出嚟,啲Like數Comment數都唔算少,而且都算維持咗一段幾長嘅時間

呢個就係我對以上兩個唔熟悉Channel嘅印象,亦都唔係特別差,而四台之後我亦都冇覺得佢地特別彈起或者點樣

可能我對試當真嘅呢個睇法實在好主觀,唔多唔少可能都對佢有啲偏見啦,總之我承認而家佢唔啱我眼緣
https://www.youtube.com/watch?v=hCCYvqzBWVE
一係唔出
一出就出夠兩集
又係有野搞就出片
會唔會4月1日
點知
似係
東方昇又上小薯茄
東方昇有咩問題?
冇講有問題……..
純粹八掛下佢上去做咩姐
好過波仔
探Manco
好撚多人
其實你地係咪小朋友嚟?未出嚟做嘢?搬office 請下同行嚟開party 大家傾吓偈要諗咁多野?娛樂創作行業係無可能閉門造車架
期待一下會唔會有合作係咪唔得?
洗唔洗申請左先講得野?
係小朋友又點? 未出嚟做野又點? 其實你係咪成年人? 講野唔經大腦嘅
新studio開張請佢地上去參觀姐
又唔係得佢一個上
點解變左vlog既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞