歐洲歌唱大賽 Eurovision Song Contest Liverpool 2023 討論區

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
呢十年出咗一千零一次線都叫目標
就係做唔到先叫目標
我唔覺得愛爾蘭有當過出線係目標
最後四首真係推番上個氣氛
仲要咁啱英國守尾門
歌路無新意。
我記得對上一首Ireland’s entry已經係waterline
今年首歌係有意思嘅
如果擺喺semi2
有啲機會搶到尾席出線
semi1就唔包尾都鬥笑
愛爾蘭一拍落去東歐即刻睇到分別
尤其同塞 摩 亞 呢啲比較 氣氛差太遠
明明係奪冠次數最多國家之一
而家愛爾蘭年年目標都係出到線就算
但對佢哋都好似一座大山咁
歌路無新意。
我記得對上一首Ireland’s entry已經係waterline
今年首歌係有意思嘅
如果擺喺semi2
有啲機會搶到尾席出線
semi1就唔包尾都偷笑
都唔少comment覺得希臘個小朋友慘
好似俾電視台擺上枱又唔理佢
唱得差一件事
睇得出佢好撚緊張,未試過對咁多人表演
下年有盧森堡
時隔30年竟然回歸
會唔會摩納哥安道爾都跟
應該會學聖馬力諾咁選參賽代表

唔知幾時先見到土耳其同波斯尼亞回歸
保加利亞同北馬其頓下年有無錢參加
黑山係咪實際係成績差到無癮所以唔玩
哈薩克玩咗幾年JESC會唔會正式入埋ESC
科索沃又有無機會玩
講到冇錢 我嚴重懷疑摩爾多瓦係咪有羅馬尼亞科水做B隊 同塞浦路斯一樣
明明仲窮過巴爾幹都有錢年年玩

Source: twitter
有人全職賭Eurovision仲可以賺到供斷層樓去旅行。

Eurovision 2023: The man who made a living betting his house on a song

https://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-65388335
波蘭個semi final act 咁都有100萬view
真係有奶便是娘
唔出奇,羅馬尼亞+摩爾多瓦根本係一個國家,同文同種
玩到咁大呀!?
氣氛好好
Semi final 1 live 成功shake 到alesha dixon 手
Semi 1 全場最hype 係loreen 同 cha cha cha
Semi 2 係 austria, australia 同slovenia
仲有croatia semi 1 都好正 入final 完全冇意外
羅馬尼亞/摩爾多瓦
希臘/塞浦路斯
呢兩pair音樂上係同一個market咁滯
芬蘭係超撐käärija
https://www.instagram.com/p/CsJOkviMbsM/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
但好有嗰種全國上下一心嘅感覺 羨慕
SF1嗰兩首都係大熱 一定嘅
依家睇緊SF2 頭3首都有啲plain
成個禮拜全國熱話,睽違十七年,引頸以待第二個冠軍。

Tšemppiä Käärijä!
semi 2得三首聽得入耳
我頭先都係飛住睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞