Metal Build 討論區(146)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
我就諗住等4月隻MG,有實物睇,幾靚

𠵱係喎柒左
咁另一空間殺手destiny呢?
係fm唔係mg (雖然今時今日都冇乜分別)
單單係電鍍底既紋路已經贏超合金幾條街
果隻唔入啦,真係無位 ,依家連對SF光翼都要收埋

不過重想追埋隻OOR就搞掂啦,之後就move on,出新既有愛先入
其實FM 即係同MG 分別係咩?邊個級別高D?
FM我都係第一次聽
以前嘅MG賣點係有細節嘅骨架加有駕駛艙,FM好似得條普通骨
FM 係易砌但啲甲啊 details 位做足

MG 就有骨架同埋so call 多啲gimmick 野
咁我鐘意FM多D 擺出黎都係想個甲既details多D
FM多數係冷門、怨念機
MG多數主角機
fm我當佢係無骨架mg
價錢又差唔多
即係笨大借啲意做少啲
實際加左價既藉口
其實就係以前啲冇grade 既1/100,放大hg。而家整靚左順便俾個新名佢咁解
相比之下mg 愈黎愈hea 或者根本唔出,就算出都要加個ex 落去賣到貴一貴,所以話普通mg 同fm都唔係差好遠
你咁一提先醒起有款無 grade 既1/100
FM整靚左個外型,我好歡迎依個做法
Bandai 真係識做生意,唔通之後風靈會黎多個MG版
你攞FM巴巴托斯 同MG巴巴托斯比就知道 FM 同MG嘅分別
提外話,之前巴巴乜鳩出左1/100 (你當FM),點知隔左唔知幾耐出咗MG

所以咩都有機會
巴巴呢個系列有d特別
無論HG同FM系列都有簡易骨架

同埋雖則依家MG依然有骨架
但比起以前,依家骨架係無咩detail,骨架非常雞肋
MG叫做實淨啲囉
盾牌同手臂個連接咁流既
隻風靈睇display其實ok嘅 最大問題係太膠定價唔合理 同埋心口冇燈黑色一舊就算
之前喺朗豪坊放嗰個版出嚟睇過其實幾靚,點知大貨變咗咁嘅樣
https://youtu.be/fD2S3H6xukU

韓仔已有review
點解咁快有既?隻野唔係4月先出咩?
好正常,正如zeta ver ka 比左sample mr joe review
我都係懶得執位隻hi-nu到依家都未開黎玩 都係等埋隻力天先算
大脾竟然有連動
Price都有mb買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞