[KPOP] K-POP 2023討論區 (11)

1001 回覆
0 Like 22 Dislike
傾國傾城
正常 佢弱智
黃禮志?
講真我識得嗰個黃xx食jer仔係有返咁上下功力
中國line
我養佢地
Nct最紅個一兩個加埋夠唔夠jk多
每天愛雪允多一些
唔𠹌改名愛極有限
唔夠
但未執笠
被hybe軟禁到要del埋ig
太苦命啦黃金忙內大主唱
HYBE公開收購S.M或將失敗

有觀測認為,HYBE對S.M娛樂的公開收購由於"其他法人"的收購勢頭導致股價暴漲,最終失敗。雖然還得關注法院的假處分申請結果,但隨著Kakao以資金能力為基礎正式參與收購戰的可能性增大,經營權紛爭將更加激烈。
28日,據韓國交易所透露,前一天一度跌至11萬韓元左右的S.M股價在公開收購截止日當天以比前一交易日(12萬300韓元)暴漲6.07%的12萬7600韓元收盤。雖然盤中曾一度跌至11萬8700韓元,當時有人提出公開收購成功的可能性,但隨著除個人、外國人、機構等主要投資主體之外的其他法人淨收購了S.M發行股票將近5%的108萬7801股後,股價飆升。HYBE未能說明是否實現了公開收購目標(25%)。
如果HYBE的公開收購失敗,Kakao將更加集中火力收購S.M。法院將在5日前對前總製作人李秀滿以S.M為對象提出的禁止發行新股、轉換公司債券的假處分申請做出決定,而Kakao在此之前就已正式宣佈登場此次收購戰。前一天,Kakao娛樂各自代表金成洙在立場文中表示:"我們認為全面修改現有戰略是不可避免的。將與Kakao緊密合作,積極尋求所有必要的方案"。如果法院駁回假處分申請,Kakao有可能以最近從沙特阿拉伯主權財富基金和新加坡投資廳獲得的9000億韓元規模的投資金為基礎,進行對抗性公開收購。
但如果法院引用了假處分申請,Kakao掌握股份就會失敗,因此HYBE將抓住勝機。 在這種情況下,預計HYBE將在31日預定的股東大會之前積極確保表決權。

唔好再講hybe係暴發戶
佢咁樣對自己
gigi是唔會開心的
全場唱Dilemma
我地hybe越級挑戰韓國第七大嘅財閥
勇氣可嘉
商戰
咁唔係hybe高啲咩?我自己想hybe收購成功,起碼可以保住sm文化同keep住而家idol發展
表面睇係,但kakao有用其他方法入手,而且滿狗系股東本來比SM高層系股東少。
而家暫時都未有定案,但「專家」分析係kakao勝算大啲。
但點解會覺得hybe可以保住sm文化
睇番佢地「往績」,sm係佢底下收硬皮。
另外持平地講,kakao 係比hybe大好多倍嘅財團,即使只係kkm嘅資源都好多。
Hybe市值只有kk 五分一,更遑論資產同地位。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞