政府個思維都幾有趣,違泊罰款呢單野見證呢個政府已經係傻人管治

347 回覆
789 Like 64 Dislike
你一早有位放就唔會要賣車
你唔賣車咪比320囉
賣車你比個有位放既人 有咩問題呀 到傻閪

唔好以為冇揸車抄牌唔關自己事

全部成本都係轉介落消費者到

你飲嘅 食嘅 用嘅都關抄牌事
見到塞到仆街應該打去邊到叫佢去抄?
政府無迫你買車 而且係個香港人都知唔夠泊位
有機會比人炒牌呢個風險 應該納入本身考慮買車既選擇裡面
咁都係要買車渣出去既 唔係個人選擇黎?
如果你話香港交通勁唔方便 呢種環境情況, 甚至政府迫你買車就話姐
本身就心存僥倖, 覺得泊一陣炒唔到我既
無咁多渣正黎做既

香港就係咁撚細, 特別市中心泊位根本好難解決
或者將D地起哂停車場 不過每架車加重稅黎補返地價損失囉
連登係咁 仲講到違泊要坐監 戇撚鳩鳩 比呢d傻人做管理真係死得
咁公司車扣邊個?朋友借左嫁車用扣邊個?扣車主?車主唔一定要有車牌唔一定係揸車果個 你咪扣到釘我牌囉
扣司機?泊咗喺度你點知邊個係司機?咁係咪到時求其交個名上去就得?咁最後咪又係問朋友借分,出邊同人買分既問題

我完全睇唔到你嘅方法點樣阻嚇作用囉
講嘢之前唔該用個腦諗吓好唔好
私家車 抄3200
貨車 抄200
解決晒啲違泊無車位撚 又可以保障貨車
咁超速沖紅燈扣邊個

邊個冇腦
啲違泊私家車撚 次次都拉埋貨車黎講

政府只要根據 車種 去決定 罰款價錢 已經搞惦
私家車 3200
貨車 200
我剩係知 抄牌應該往死裡抄
咁都係違泊點解唔抄得
最多屌佢塞既唔撚抄 土瓜灣九龍城啲double park嚴重到
照你個邏輯。

唔係親身捉到應。全部都唔駛扣分

因為唔知係咪個條友
金馬倫里叫山卡啦地方、唔阻人唔阻車?
超速沖紅燈影相扣到盡咪一樣全部都可以搵人頂

咁點解唔取消
你幅圖係咪印證左市場會自己搵到平衡, 咁少車位都依然大把貨車周街行

另外唔洗無限推演拖落消費者到, 咁樣好多野都可以
"你飲嘅 食嘅 用嘅都關XX 事"

政府攞正牌增加持車成本, 其實有乜可以講,320似捉搵食車定私家車多?
你都係答唔到我扣分點解會俾罰款有咗客作用
同埋點樣實行
咪好似超速影快相咁

有幾難
派撚左5000比你地 再問你地收 係咁嫁啦
再加煙錢 再收馬會
賭毒都加 幾時搞埋黃?
超速衝紅燈係咪要罰錢呀?
點睇都係驚罰錢多過扣分喇
其實你有無諗過
窮人多 係因為房屋不足
而房屋不足 係因為土地供應不足?

咁高密度城市
點解唔善用避孕工具!?
咪罰錢加扣分囉。做乜鳩
縮入去阻到幾多?
行過啲山林道嚴重得多啦
當中嘅問題,涉及到政策同社會問題,唔係一件簡單嘅事。如果違泊問題影響到市民嘅生活,政府就有責任採取相應嘅措施去解決。加強執法係一個可能嘅方法,但都需要綜合考慮成本、效益、同埋市民嘅需要等因素。政府亦都可以透過增加停車位嘅數量、改善公共交通等方法,去減少違泊嘅問題。

至於政府係唔係應該追求KPI、加大罰款等做法,就需要進一步評估佢對解決問題嘅實際效果,以及是否存在其他更好嘅方法。政府處理社會問題嘅時候,需要平衡唔同嘅利益同埋需要,以全體市民嘅福祉為出發點,去制定同執行科學同合理嘅政策。

最後,我哋應該鼓勵政府同埋市民攜手合作,以多元化、創新化嘅方式去應對違泊問題,實現城市可持續發展。

BY ChatGPT
違泊撚好鍾意拉埋其他人落水
但路面上 見到阻街既九成都係私家車
改得好差下喎ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞