政府個思維都幾有趣,違泊罰款呢單野見證呢個政府已經係傻人管治

347 回覆
789 Like 64 Dislike
掉轉諗
你唔入錶嘅讓啲肯入錶嘅人泊咪得
養車成本太低 咩人都買車 咪唔夠位泊亂咁黎 加埋上面條友個d幾分鐘 塞鳩梗啦
車位不足
如果你講緊屋企車位
你買車前唔知有冇位架咩?買左先算?

如果你講出場無位泊
渣過車既都知
你肯比錢 其實根本極少地方例如九龍城 係無位泊
例子: 沙田
明明希爾頓 偉華 大把位
但出面就一堆車泊係度 一係就排長龍等商場免費泊車
咁當然都係, 但雙方都係仆街黎架喇
見到啲唔入錶我都諗幾時先肯抄
咁你明知無位 你又渣車?
搵食車搵唔到食自然唔撈 路面上嘅車少左 可能個政府覺得係好事嚟
同埋我加價心理上係政策上佢逼死你
你俾人抄多張係你自己違泊加唔好彩
鼓勵人渣車? 無位又比唔起320 咪唔好渣
最仆街嗰啲車房/二手車舖,佢哋門口啲錶位好似變撚咗佢哋私家車位咁
成個問題根源就係出車成本太平

你睇吓幾多人考牌就明

等於香港日日150,你乜野資源政策都係多鳩餘

要解決問題,就係大大加大個出牌成本阻止人入場先
政府咪就係最大既黑社會
不斷周街收保護費
市民又收
馬會又收
仲要用黑社會口吻叫你自己搞掂佢
人地就係想請多啲你仲話cut
你買車前唔係預左有位泊先買?
買左先諗?
其實所有勸退人渣車的手段我都支持

難聽d講,車係香港係luxury product 唔係生活必需品

唔應該比mk 幾皮野出到車又無車場周街泊

總之非商用的話,一般人係唔應該有車

你要用車就應該要比重稅,同埋門監要高

考完車牌,個牌應該要先比一球無得退

一球都比唔到出唔到牌你無資格渣車

請改坐的士Uber
係有班人唔再泊車成本計入養車成本
買完車又唔好地地泊車
學日本咁有車位先俾買車就勸退成班冇錢又想充大頭既人

地少人多就搭公共交通工具
不爽地少人多咪去其他國家住
我買個陣有位,依幾年冇哂啲位,點計?

商用車永遠都唔夠位,搭地鐵送貨?
無晒 咪賣車
邊個迫你渣?
開源道只係做樣
其他地方夜晚9點冇人冇車都跑數都係事實
所以有時我真係覺得泊錶位唔入錶係應該 first priority 抄咗先
大佬我有錶位我使違泊?
賣車架車會唔見左?傻閪
傻人? 懶人?

係智障管治呀on9

唔智障點會坐到果啲位呀 on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞