政府個思維都幾有趣,違泊罰款呢單野見證呢個政府已經係傻人管治

347 回覆
789 Like 64 Dislike
車牌識別同 database 其實係好低科技嘅野嚟 ...

香港仲要 2 步一部 cam

應該捉到罰 5 萬加直接釘牌

兩年內違泊罰款倍數上

一天都光哂
你解決咗問題 咁仲要你做乜

公務員生存之道
你個得佢地會得一部車?的士佬都租幾部啦
好球
有錢買車冇錢泊車
你咁轉人地咪轉出貨車囉大把貨車私家車樣
呢個都唔係最大問題

當啲人覺得揸私家車貴而放棄
的士佬就會嗌加價
巴士港鐵可能都會跟住加
有陣時你班揸車撚屌諗野真係好奇怪
唔緊要 我係你比人抄牌無啦啦$320都會條氣唔順既
明既明既
但唔該講下道理先

依家香港私家車數量無大約六十萬到 (到2021年)
而泊車位係約70萬, 根本唔存在上面有人話咩拆左,少左好多既問題
呢d stat根本上網一搵就搵到 唔係你覺得,你聽人講,我老豆話係就係

咁到底你亂泊車,係真係泊唔到,定想唔比停車場錢博佢唔抄你? 唔駛答我 你自己心裡有數啦下

有人講道路規劃唔好
香港人口密度咁高 舊市區路起就起左啦 你要再加新路落去根本就好難
你估simcity咁咩 禁個制就改闊條路?
咁我又想問啦,除左增加罰款,仲有咩方法可以阻住你班友? 又有人話教育,大佬呀,你自己問心啦,教育得一早得左啦,亂泊車唔岩你唔好同我講你唔知
你呢d建議係不切實際

下下搬搵食黎做藉口,大晒咩,明顯強詞奪理
好多野都係一人讓一步
你班友變本加厲 咪唯有去盡d
根本咎由自取
仲話咩抄牌錢會轉價落消費者度 完全不知所謂既理據
亂泊車=條路塞左=提升時間成本你有冇諗過?相信冇啦下

人永遠都係咁 反對得一定係成日咁做既人
唔緊要 慢慢諗
終有一日你地會明
其實你咁講
320+扣一分
應該軒尼詩道 長沙灣道 少一半違泊
都好多地方停車場都沒位
土瓜灣d臭閪貨車24/7老鳳咁拍撚哂係巴士線到阻閪住哂
成班攞哂去打靶就啱
少人搭又加 多人搭又加 人工加又加 通漲/縮 油費 電。。。九百幾樣原因都可以加唔會差你一個原因
打擊違泊人人有責,大家可以上警察網頁報告違泊
講緊5.5噸以上嗰啲 大車 冇乜車位可以泊 先咁分
私家車樣貨車 就泊返去停車場 照計3200
暴動都似

班三行佬
嗰班就正宗豬隊友

想揸車有私人空間?cut停車場等你無位泊,泊街就瘋狂抄牌

搭公共交通工具?
黨鐵巴士就有咁逼得咁逼,返工放工時段逼撚過豬籠車

港共當香港人係豬咁養,政府轉行做畜牧,有班做慣豬就屌鳩人無錢就唔好揸車,好似佢咁逼地鐵逼巴士咪幾好
依家香港私家車數量無大約六十萬到 (到2021年)
而泊車位係約70萬, 根本唔存在上面有人話咩拆左,少左好多既問題
呢d stat根本上網一搵就搵到 唔係你覺得,你聽人講,我老豆話係就係

上一段講完六十萬架車,七十萬泊車位
下一段就話停車會夠位泊,而係啲人偷雞唔泊停車場?

你知唔知你自己講緊乜?我當你嗰七十萬泊車位係全部公共停車場,咁係分布喺邊度?西貢又計唔計?
地鐵 巴士 小巴 咪有囉
停車場:你咪唔好撚租囉,我晚晚報警抄你牌
數據上冇講分佈
呢樣答唔到你
我只係指出上面有部分人話少左位泊+冇位泊
係存在謬誤

所以實質原因就唔係冇位
係唔想泊咁遠(雖然遠極都有限度啦)
係想偷雞方便自己

停車場泊位理所當然唔會次次都方便到所有人
個個都想直接泊到你做野/住個到 實際上係一件唔可能既事
呢樣野討論黎又係不切實際

大佬,已經畫公仔畫到出腸ga啦 可唔可以比我抖下
無諗過解決
目的就係要屈你錢
我咪就係質疑緊你依個立論囉

我只係指出上面有部分人話少左位泊+冇位泊
係存在謬誤

揸車唔方便咁作為代步既條件就無左
大佬阿,揸車代步作為基本人權依啲好耐已經有,而家咁多違泊,擺明係民生問題
你仲要拎埋啲無用數據出黎鳩噏
呢度咪睇到政府嘅水平去到邊
剩係識得用嚴刑峻法去解決問題
已唔係去搵問題嘅根源
而家就係話 香港呢個城市對好多人黎講揸車根本唔係必要
唔好個堆所謂搵食車啦下
一個人口密度咁高 公共交通咁完善既地方
你有冇諗清諗楚點解你會需要呢樣野?
香港係咪好似外國咁要20km先去到一個超市?
唔該你自己冷靜諗清楚。
係necessity 定luxury?

搬人權出黎講? 你都幾奇怪
我從來冇講過唔比人揸車 (雖然我的確係覺得香港咁方便咁都要揸車都on99 but as you said, 人權ah ma)
係唔比人亂泊車阻街which 就係你所講既民生問題
你唔好再強詞奪理啦 呀哥仔

數據係睇你點用
你選擇無視係你問題
唔代表佢冇用and唔存在

Just like a flat earther can believe whatever they want to believe, the earth is still round

你唔好再出聲啦 自取其辱
我好好奇上面有人講加大力度抄牌/or 加罰款 係「冇用」係點解會有呢個諗法

例子,自從亂拋垃圾加到罰$1500
市容and清潔度係有顯著改善

加強罰款就係increase 你個cost of action
點會冇用?

另外我唔知咩叫無視問題根源啦
亂泊車只係one of the contributing factor to the traffic problems
起路,教育,起停車場 is not mutually exclusive with 加罰款
實際上都係同時做緊
但以上既野 is long term solution
唔係一兩年可以achieve既野

加罰款/抄多d 就係一個可行既short term solution

真係咁難明咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞