我覺得《海盜戰記》係俾人嚴重低估嘅神作

245 回覆
207 Like 26 Dislike
農夫戰記
咁浪客行係唔係可以叫農夫行
勁有代入感 又做傭兵又打劫村莊
要做斯特吉亞人
人樣整阿謝拉特
M&B我淨係會玩弓軍強射
第一個save周圍打人
有左領地之後為左唔好被人打劫, 不斷咁敵軍打
贏左十幾次俘擄晒d將領 之後連個國王都帶3xx既大隊過黎打個鎮仔
我就開始明白"最強既係唔洗用劍既"既道理

之後重開save加智魅點 帶軍行自立路線
跟咗呢套漫畫十幾年,絕對係其中一套經典
好有深度。 講where is god果段好震撼
點解咁講
我喺po問應唔應該睇,而家一追追到漫畫最新嗰集
話咗超好睇
日本漫畫創作就係有呢種魅力同深度, 就係用漫畫去講人地國家嘅歷史係可以深入過人地仲令當地人歡迎, 仲可以帶出作者想講嘅野
我會話係因為喺日本好流行漫畫而種媒體以致有更多嘅機會出現唔同作者用漫畫去寫唔同嘅故事

當然漫畫而種載體都有佢嘅特性以致可以容納咁多個創作者賴以生存
唔想追漫畫既話動畫要等到幾時先出到ENDING
呢種劇情向既作品知道咗劇本再睇真係會好冇FEEL 所以我淨係想追動畫
有排分分鐘鬼滅出完動畫而套都未出完
幾撚慘,明明套野有哂完整嘅章節描寫當代人對於唔同嘅人生意義同目的嘅探討、角色成長同發展都好完善,但可惜就好多人因為冇左武戲就唔識欣賞成套作品。
真係

其實波羅的海篇都幾令人深刻

打完場仗之後托魯克爾軍同佛洛基軍嘅兩個兵卒排排坐食早餐嗰幕更添而場戰爭嘅多餘同無謂
其實幸村誠前作Planetes都係呢啲題材(而家應該會俾人話係左膠環保漫畫
有睇過前作就明Vinland Saga成個第一二部都只係鋪墊,文蘭篇先係核心內容,堅持連載十幾年都仲跟自己當初嘅設定去畫,真心尊敬,如果係周刊/Jump連載九成九已經轉型戰鬥漫畫去遷就讀者)
我又覺得今時今日未必會要你夾硬轉風格

但節奏會快到唔夠篇幅寫文戲就一定

我#117講嘅就係而幕
漫畫人
呢幾日開始追 終於都追到最新一話
唔明點解咁多人覺得種田遠征文蘭唔好睇
明明每一篇都有探討唔同既野 (仇恨連鎖 平權 樂土實現方式)
同埋套野都唔係剩係得leftist既思想 比較多係各種ideology既角力 表達得又唔突兀
算係我近年接觸到比較中意既作品
多謝樓主share呢套 好好睇
This is love
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞