我覺得《海盜戰記》係俾人嚴重低估嘅神作

245 回覆
207 Like 26 Dislike
雖然本野個主題係和平, 但無可否認係英格蘭個段係最好睇
但最後d維京人都係住唔耐
我反而覺得文蘭篇先係最好睇

明顯作者最想寫、最掙扎嘅地方都喺文蘭篇

其他篇章都幾明顯,基本上只係講索爾芬點暫且搬開心魔,立定決心,同埋點樣實踐而個決心

但文蘭篇其實好尖銳咁指出咗,高尚嘅理想之下,必然會俾人利用返個理念轉頭去對付個理想

而且我哋知道開拓文蘭唔係全然成功,作者會點利用而啲失敗去表達係令人期待

幾期待作者喺而章會點表達自己
惻隱之心
其實我最初都係我唔知幾多年前睇咗少少就冇動力睇落去,當時睇到索爾茲死咁上下就冇睇

第二次當消磨時間咁睇 一路睇落去又幾好睇證明作者講故仔嘅功力係有進步
等等,漫畫中有講明 主角唔係維京人??

唔記得...只記得主角父母都係維京人,咁主角喺冰島人出世,係冰島人,都係維京人。

冰島人(地方) 維京人(民族)

有個訪問作者有講 主角係少有強烈反對暴力嘅維京人。
我都覺得好睇
係有畫面有故事既佳作
想問邊到有得睇漫畫
諾斯人,或者叫北歐人先係民族

你若果硬係要話維京人同冰島人係一個民族 我只能答你我們都是支那人

個訪談有冇原文睇吓
iTunes Store
Book walker
訪問純文字 我喺包子漫畫睇到
就嚟有
例如說
我想食雞翼,所以去左食雞翼

無論如何我都唔會真心認為“想食雞翼”係有問題

如果事後有咩問題,都只會出現係實現嘅部分

冇任何想法係錯誤/正確/好/壞/善/惡
就算個想法係歧視或危害到他人
所以我就係話 你應該去諗點解你會想食雞翼

不過都係嗰句 就算你目前 甚至永遠都冇辦法對罪惡感產生認知都係冇問題

你自然會去到一個適合你存在嘅環境

但你亦唔應該將你嘅認知直接套落其他人身上
人嘅所有目的都係追求快樂

無論咩目的都係,想食雞翼想殺人想做善事都係為快樂

如果問埋點解生物想快樂,我覺得係演化出嚟嘅本能
咁係唔係任何時候有雞翼食都會快樂?若果唔係,有咩原因會導致食雞翼唔快樂?而個原因又同獲得快樂有冇直接關係?

最簡單嘅例子,若果因為快樂而感到痛苦,又會唔會一直追求快樂?

都係嗰句,自己搞清楚自己做緊啲咩諗緊啲咩
追求快樂係目的,但目的唔一定實現到
唔會有人因為快樂而感到痛苦,如果你見到啲人主動去做啲令自己痛苦嘅事

咁一係就佢嘅快樂與你相異,一係就佢無能力拒絕

雞翼好食,想食雞翼,想食更多雞翼
最後變肥閪好痛苦

令佢痛苦嘅唔係想食雞翼,係變肥閪

想食雞翼依點冇錯,要反省嘅係點先可以食更多更多雞翼,但又唔洗肥閪

求財都係一樣,令你痛苦嘅唔係“想發達”
而係“返工”
點解唔會有人因為快樂而感到痛苦?快樂只係多巴胺嘅影響,若果係不能自控地快樂點解唔會感受到痛苦?

其實按你嘅講法,你應該要係最快樂嘅一刻自殺

咁你嘅人生就最快樂

而且你都應該要鼓勵你身邊嘅人咁做,因為佢哋都只係想要快樂

若果佢哋唔咁做,你會唔會幫佢哋咁做?
呀些甩多嗰章太高質 唔係講笑
不能自控地快樂點解唔會感受到痛苦

咁感到痛苦嘅原因唔係想快樂,而係不能自控
但你嘅前設就係佢哋想快樂,而且外人俾咗機會佢不斷咁快樂
理應佢哋應該要快樂

同埋你未答我嘅問題,所以你會唔會喺下一個快樂時刻自殺,而且鼓勵身邊嘅人咁做?
冇比人低估過
從來都係少眾神作
佢focus種田注定唔會有好多人睇
都已經唔係好種田啦佢講農藝嘢真係講得好少
種田基本都有十幾個階段。佢淨係係咁咦講下整田,之後根肥葉肥穗肥一概冇講,密植疏植又冇講,蟲害病害又冇講
已經簡化咗勁多勁好入口個重點始終喺角色嘅心理活動上面

與其話種田冇人睇,不如話大眾對文戲冇興趣。但可惜我已經將個受眾範圍縮喺自詡鍾意深度神作嘅連登仔入面,都唔夠隔籬black jack多人吹捧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞