我覺得《海盜戰記》係俾人嚴重低估嘅神作

245 回覆
207 Like 26 Dislike
但你嘅前設就係佢哋想快樂,而且外人俾咗機會佢不斷咁快樂 理應佢哋應該要快樂
完全唔明你講咩
我係講人嘅選擇同行為係為快樂,目的係快樂
如果有人拎刀插自己
佢一定係因為想快樂而咁做,但拎刀插自己唔一定會令到佢快樂

所謂俾機會佢快樂,係一個行為唔係一個想法

答問題:你點知今次就係最快樂?而且人係追求更多更強嘅快樂

用返套漫畫做例子,個主變左膠只係佢發現左更可以滿足佢快樂嘅方法,就係做左膠
第一季屠耶撚村個到好好睇
成家正直既基督徒死撚曬 淨返一個因為犯偷竊罪而深感內疚既女生存到
而殺人放火既維京人就大魚大肉

對上幾次有深刻印象宗教情節既動畫已經係烙印戰士guts屌柒騎士團團長叫佢咪撚祈禱
同埋鋼煉大總統屠殺伊修巴爾人呢幕
[/quote]
我認為呢套野好睇,令人反思人生
但同時唔適合大眾討論,因為一般(HK)人講野都唔會太深入同哲學性
我相信好多人鍾意呢套作品,但佢既優點就係令佢好難爆紅既地方
種田果度對一般人黎講 已經好多 太長
唔係對文戲無興趣 只係作者用於 種田 來表示
如果用信仰 我覺得好好多

維京背景 唔著重 信仰,講種田
某程度上我覺得個名改錯
可能翻譯做海盜戰記嗰陣expect佢一直打落去
真係好錯 叫文蘭傳奇 會好啲

海賊王 都錯錯地 叫 航海王 岩啲
所以我就係問你,點解不斷重複同一種行為唔會得到快樂。你話佢冇得選擇所以唔快樂,但明明你一開始講緊佢哋怕嘅係後果,但冇得選擇唔係後果嚟

因為你只要冇第二次,你嘅第一次就永遠係最快樂

既然你用返索爾芬做例子,調返轉問,點解佢唔做左膠就唔會快樂?
冇睇過呢套嘢,但唔係用中世紀北歐做舞台咩

Canute(克努特)係真實歷史人物嚟
有名你叫Vinland Saga
喺英倫問北歐打交種田都只不過係主角成長嘅一部份
作者講過有依家去Vindand拓荒先係佢想畫嘅嘢

可惜作者表示已經好想完咗佢
點改都好 比歷史嘅大山壓住都幾難再畫落去
(史記係主角影射嘅人拓荒失敗)
宗教已經藉克努特大帝表達咗

索爾芬嘅定位就係一個以人智戰勝自然嘅角色(開闢新天地、反維京宗教etc),所以好難再套宗教背景落佢嘅角色入面

其實都唔係淨係而套嘢有利用種田而個元素去充實角色,例如浪客行都用咗兩三卷篇幅去講武藏種田。相對之下Vinland saga除咗種田,重有講奴隸制度、當時丹麥嘅社會制度,同埋克努特王嘅動向,我會話奴隸篇已經係好充實
Askeladd簡直係作者嘅精髓
當初就係睇到佢先上癮
主角成長嘅承前啟後就靠佢一個人已經做到
精妙至極
「我死咗之後你諗住點生存落去」
結果依家文蘭大逃殺

索爾芬係Thorfinn Karlsefni
雷夫大叔係Leif Eriksson
古德麗朵就係Gudrid

基本上Vinland sagas有嘅人都有出場
希露德話原諒佢

冇話原諒其他人
但鋼煉巨人俾人吹奏有深度

代表啲咩
所以我覺得主角告別雷夫嗰幕都好正 藉雷夫把口講「畢竟你是我們的兒子」然後加埋阿謝拉特入去,提返讀者阿謝拉特都以另一種方式為主角嘅人生添上咗濃濃嘅一筆

我覺得阿謝拉特寫得最好嘅係佢同索爾芬嗰種微妙嘅關係。一般寫而種角色嘅死對主角嘅影響係好直接(ie救佢而死/留咗啲好重要嘅嘢畀佢etc),但佢嘅死令主角得到嘅係「反思」,甚至佢根本唔係為咗主角而死。(雖然佢嘅終幕多少過於戲劇化)而種間接而具影響力嘅描寫其實做得好出色,幾值得令人學習。
唔計序章既話
我覺得最悶係農奴篇
農奴篇漫畫版一早出完都還好
而家動畫版講農奴篇一集一集文戲咁出真係悶到瞓著 ,睇左幾集就無睇
個人認為農奴篇既長度同劇情根本唔適合動畫版
而唔計序章既話
最鐘意係文蘭篇 以主角角度討論點樣搵和平同武力自衛平衝點好正
原本佢自己已經有打算(威爾斯單嘢)
妙就妙在佢去到殺斯文王呢一步應該都有諗過
一方面佢好睇好有王者特質嘅庫奴特 唔想佢死係斯文王嘅權爭手上
另一方面亦知道自己殺咗托爾芬老竇單嘢令佢細細個就俾極端嘅仇恨蒙蔽
成長停滯不前
反正自己爛命一條 倒不如用呢條命滿足三個願望

呢一幕霸權社第一季動畫做得唔錯 個內心劇場同角色氣場表達得好清晰
北海帝國 克努特大帝
我反而覺得劇情上阿謝拉特冇計到八字鬚王會on99自己行埋去佢身邊

我覺得作者有少少諗唔到點收尾,可以圓滑咁滿足所有嘢:威爾斯自治(最好甚至係阿謝拉特有份管治威爾斯)、克努特鬥贏八字鬚、唔消耗丹麥軍隊實力。又或者唔想諗,唔想著墨太多喺而啲部分,所以寫斯文王自己行埋去阿謝拉特到,然後阿謝拉特暴起就算
著重信仰姐係點 有邊方面應該講
同埋文蘭聖地/只要資源充份人類就有能力友愛
本身就係一種信念/相信/ faith
果種相信既愛(冇人行出第一步仲邊有人去愛)
亦都係作者另一套作品planetes既theme
利申好耐冇追
不過宜家d人唔鍾意睇樂觀野 好star trek果d咩人類大同d人覺得呃細路
可能個世界主流靠左果陣呢d野就唔罄香
宮本武藏夠試過唔劈友去耕田啦
你想得到2,咁就要1+1=2,可以係0.5×4,可以係3-1
但不斷重複3+3只會得到6
點解要反省“想得到2”而唔係算式

一個人點解要做左膠先得到快樂依個我答你唔到,每個人都有適合刺激到自己快樂感觀嘅方法

佢個腦就係咁構造
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞