我覺得《海盜戰記》係俾人嚴重低估嘅神作

245 回覆
207 Like 26 Dislike
用鋼鍊嚟比算低估
兩本都係佳作
點解俾人逼就係3+3?點解唔係log(10^3)?你啲例子完全表達唔到實際情況

我對你段示例嘅理解就係:咁即係快樂可以有唔同嘅形式達成啦咁點解罪惡感係都市傳說呀

講極都唔化
冰島都係維京人發現同建設
你嗰個主角都好難唔係vikings
呢套真係好在做左歐美神作,甚至因爲外國大受歡迎chok到個第二季出黎
重要嘅係所有形式都係為達成快樂
海盜戰記觀後感

士兵=強盜
出去姦淫擄掠
返老家發現俾人姦淫擄掠完
家人俾人捉左去賣做奴隸
之後又要去搵返

都係嗰樣嘢
歷史大山
如果斯文照跟史實寫騎馬跌死…
但冰島人嘅行為同傳統維京人嘅行為好明顯唔同

至少喺套嘢入面有意區分而兩個族群。冇錯都有人崇尚成為戰士,但更多人係逃難/遠離維京文化中心而嚟到冰島

就算起源都係諾斯人,所作所為都未必盡同。
點解我睇嗰套唔係咁
分別當然大

因為移居冰島嘅都係維京人和平派 (除咗被帶去嘅奴隸無權話事)
佢地唔想做海盜 戰士 打仗 所以搬去生活環境更差嘅冰島 冰島無人爭 無人做國王

冰島居民絕多數係基督徒 同傳統維京人 北歐神信仰 唔同
雖然後來愈來愈維京人改變信仰 變基督徒

海盜戰記果個年代 已經超多維京人 變咗基督徒
果個年代 維京人有信仰之戰 基督徒派vs舊神派
所以我覺得如果主角以基督徒為信仰 去悔改
會精彩過 透過種田去反省改變自己
睇過幾本日本漫畫都係用種田黎帶出信息
感覺真係好趕客
好淺顯既野不過
vikings唔一定係raiders 可以係settlers traders
更加唔係一個race/nation/鐵板一塊既文明
所以想睇game of thrones果d可以當第一季完左
上面有人話同改錯名有d關係我覺得唔係 係套野前後既內容差太遠
依然係coherent 同一個故仔
不過前面可以當做荷里活動作戲咁睇
後面相比太人文氣息
唔識幸村誠就可能更加以為套野只係冇野好寫寫到咁
想講turn A成套野係洗衫果集最好睇
不過我都唔敢講佢呢條路線寫得好睇 我都冇追落去
(節奏太慢又太耐一集 睇完一集唔係好肯定有咩得著又要等
等完又唔記得上一集)
想等完果時先追返哂
只係可能唔係主題問題 係篇幅問題/其他野
作品名一定會唔多唔少畀到讀者一個既定印象嘅

譯者鳩譯就一定有問題
其實月刊好多都係咁

月刊通常有多啲時間畀作者構思同作畫,同一個作者同一個故仔去比較,月刊成品質素一定好啲

若果結果outcome差不多,咁即係作者有更多時間去休息,對作者嚟講都係好事

但連載漫畫講到尾要有讀者肯埋單先連載到落去(定係單行本賣夠數就唔使理連載人氣?)讀者catch up唔到就好難幫套嘢埋單,結果就變咗做個兩難局面:雖然作品質素/作者生活改善咗,但冇人埋單又做唔落去

所以我覺得月刊漫畫都有佢嘅敘事技巧喺入面,去兼顧質素同留到客。可能家陣長篇幅文戲就凸顯咗幸村喺而方面需要改善嘅地方

我係文蘭篇先開始睇漫畫,所以唔知奴隸篇有冇咁嘅感覺
笑左 點解咁得閒傾咁耐
真心認同海盜戰記係神作,
我係睇第一季動畫時入坑,無睇漫畫
真心覺得劇情,打鬥畫面都一流
重點係配埋Aimer 首Torches個感覺真係好正
第二季暫時純文戲都好好J 完全唔覺悶
我都成日推介依套作品比朋友,但真係好少人想睇
因為 而個就係愛
唔係俾小朋友睇嘅作品
一向好少睇日本動漫
連巨人鋼鍊嗰啲都冇睇 但知道係講咩
一直覺得動漫劇情唔會有真人劇集電影咁嘅張力同吸引力
直到有日睇到位朋友share 俾個畫風吸引又講中世紀就入坑
睇完s1發現原來動畫劇情去到咁嘅格局同深度覺得好impress
打鬥文戲冇得彈 就算去到睇農夫冇打都覺得好好睇
好想知之後點發展
好開心遇到呢套佳作
呢套推人睇都有難度 除非本身鍾意歷史嘢 但都會照推!!!
節奏慢既唔做年番係無人睇
巴打一定有玩civ
以家係到耕田好無聊
農夫戰記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞