定期存款邊間好? (18)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
ib 兌換
蝕極都係0.1x%+每次手續費
而家做一張6個月bill大約有4.7
仲唔使去銀行煩開戶煩啲乜乜promotion咁
其實美債真係有得諗ga
建行 4個月
首月3%,跟住4%, 5%,5.5%
係咪可理解為overall都多過4%
唉屌做左200萬一年定期
加息都應該唔會加好多,d人都半年一年咁定期,已經比銀行hold左好多錢
4厘都殺啦
都岩既
有D數假的
citi邊有4.88?
之前好似要citigold乜乜乜先有
citi要買野先做到高息4.88
唔識點買
跑住馬拉松觀望下先
渣打馬拉松係咪每個階段完咗就會派息
定係要第三階段完結先有
用嚟mox渣打嗰15萬做1個幾月定期
港美元個rate玩壞左定期再高息都冇用
香港係咪唔興借錢做生意 個個都揸一大堆Cash

銀行有錢感覺都冇用 乜都sell唔到
老既只識做定期 後生就美債tqqq咁
想問mox 個4.2活期係唔係 開個目標戶口擺入去都得?
因為怕找卡數果時唔小心郁左。
中銀7日18%係咪冇左?
你係咪新客?
期間日日都要維持果個金額 少1蚊好似都唔得

所以最好唔郁佢 一係就入多d for other use
我通常果個銀行ac做左定期就唔會再搞 用其他銀行錢出入
以前銀行水浸但樓市暢旺,都會爭按揭市場
起碼D錢都叫借到出去有息差食下
而家樓市濕滯,個個又習慣左十幾年超低息環境
當利息一上返3厘幾以上就多人做食息一族
同時收息股近年一個又一個失去光環
投資做生意又要考慮夠唔夠預期回報、政治/政策風險呢D因素
睇下科技園成百億,一樣做定期,簡簡單單咪算
用ft買得唔得?我得ft冇ib
港幣升返去7.75 就即蝕1%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞