定期存款邊間好? (18)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike

認真咩
有上限。差過下面信用卡1000回1000
應該係第一次。。。網頁寫

已於分行成功開立「亞洲萬里通」定期存款之客戶
請立即以網上理財更新或登記您的「亞洲萬里通」賬戶資料
諗諗下做到7月一獲過轉去ib做美金活期
成個月人工有多
蝕匯價喎
痕身3個月3.09
最後機會
仲有加返咩?啲銀行全部水浸到傻
想請教下係邊隻美國國債?五厘係孳息率定淨係計派息都有五厘?
貨幣
第一階段
由開戶日至2023年4月2日
第二階段
2023年4月3日至5月31日
第三階段
2023年6月1日至7月3日
港元 2.20% p.a. 3.50% p.a. 4.50% p.a.
美元 2.20% p.a. 3.50% p.a. 4.50% p.a.

活期都有2.2% 算不錯

https://www.sc.com/hk/zh/promotions/marathon-savings-account/
梗係講緊個yield, 實際上yield 咪就係派比你個息, 你買果陣有discount 家嘛
如果做3個月T-Bill / 1年短期債
會唔會蝕exchange rate?

因為上網睇美多數都會揸到到期
睇你係 t bill t bond 定t note, 詳情可Google
有長有短, 你鐘意一個星期一個星期roll 都得
好過冇嘅 之前 3.5%起嗰啲回不去了
Money Market Fund宜家香港有邊間可以買到? 係咪要FT futu果D
我點知, 外匯升定跌我無水晶球wor, 一年後可能中國軍援俄羅斯, 聯匯被迫脫鈎呢? 邊個寫到包單?

聯匯7.75到7.85 個window 最大距離係1.29%, 你當做一年既, 又假設聯匯唔脫, 又假設你唔知點解咁愛港紙一夠期一定要轉番黎, 3.71% HKD deposit = 5.0% US t-bond
FT我冇戶口就唔清楚,但Futu / ZA都有貨幣基金
其實一向都係咁
除非自己遲下要洗一大筆港元
例如係香港結婚買樓做生意等等,未來對港元有需要
否則轉部分錢去美元,平衡呢D地區系統性風險其實係值得
入得黎呢個Post做定期,唔少都係risk averse
既然要減少risk,降低埋系統性風險係更加好
如果有人唔知系統性風險係咩黎可以google或者chatgpt
如果得港完 買果隻易方達係咪最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞