超時空要塞 愛·還記得嗎 電影版

258 回覆
99 Like 1 Dislike
巴沙拿=左膠既極致
因為主題係用愛化解仇恨呢d老土野 (但當時黎講,地球人以愛感化異星人,呢種跨物種既和平係走得好前)
好似唔係紅唔起,係嫁咗去美國姐
Macross真係極品
我仲儲左佢當年劇場版本特集,畫功一流。
人設同機設都係頂班
有傳當年制作人員長期一日瞓得兩粒鐘趕工
首歌有話係好多年前造物主整出嚟, 所以打到最後男人軍一聽明美唱首歌就話好熟, 佢隔離個朋友話可能係一直好多年存在於DNA入面
劇場版配樂都係一流,
開場首BGM正到。。。
但羽田健太郎早幾年已經過咗身
假如你舊版係指macross or m7, 其實唔係用愛感化人地, 絕對唔係囉

林明美條8婆(唔係指聲優, 係指個角色/人設)其實求其搵d2打6上去唱就得, (甚至就咁播歌, 即係cd果種, 經已有相同效果←m7其中有1集佐證), 當時係天頂星人對戰地球人, 拯救陷球鏟既唯1機會係用「文明(即係男女之間生仔、愛, 仲有唱歌等)」黎喚醒天頂星人和平既本性

另外巴沙拿的確係左膠, 但唔係1般果d左膠, 佢由始至終都只係想用自己既歌撼動他人(即係將自己情感透過歌傳遞出去), 基本上係冇任何愛既成份, 佢用部vf閃避攻擊&不殺, 係因為佢反戰(認為戰鬥冇意義)+想所有人聽佢唱歌, 係冇用愛代解仇恨既成份, 後黎sivil沈睡+疑似同男主有愛情線呢點係跨種族既互相理解, 冇指明男主對人地有愛, 但對人地有興趣係真(sivil係唯1肯停低聽歌+嘗試理解佢既外星人)
一條輝同明美約會嗰段,同最終戰前三個人喺房修羅場嗰段,BGM都好正
成套初代bgm都係世界級
try again try again
TV 版監察軍好似最後都冇出過場,嚮之後啲作品仲有冇提?
動畫師個人工同工作量相比
真係靠愛去生存
可有記起愛 個意境喺高既
睇到超時空要愛
我當年無CD 機,買咗隻細碟
黑膠碟?咪件正
唔算啦
巴沙拿自己要搵命搏
3隻黑膠珍藏,3隻碟嘅歌同bgm真係超水準:

呢部機應該唔係黑膠碟
入電芯拎出街嗰啲cd機?
以一段係睇到最終大戰既震撼力,好勁。另一套代表作係0083
巴打你呢幾隻應該日本貨,當年有行貨JVC 代理,Victor 嗰位比張JVC 貼紙遮住,平一半價錢,但我都買咗日本貨
呢首最紅啫,
佢其他 Macross 既歌都唔錯架…
我好喜歡佢首 sunset beach。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞