超時空要塞 愛·還記得嗎 電影版

258 回覆
99 Like 1 Dislike
女巨人好撚索畫到好靚
首歌又淒美洗腦
劇場版好好多,但cut咗唔少劇情
可以睇完劇場版有興趣再睇tv版
三角形睇女團同埋聽歌
初代TV版邊有50集
得36集
咁你就要睇埋flash back 2012 (動畫MTV),
由23:23開始睇,追加新畫面。
係接返電影版嘅ending,好似話本身係想畫埋落電影片尾,但當時時間關係做唔切,於是將呢首片尾曲嘅MTV另外放入呢度。
追加畫面:見到明美過去+開告別地球演唱會,
未沙成為Megaroad-01艦長, 一條輝做咗隊長揸VF-4。
最後三個人起程探索長距離宇宙,結果消失咗係銀河中心失去聯絡,生死不明。
https://youtu.be/kWkKdJ-OVyI
睇標題都以為哩套
唔止當年,宜家都係。
一來當年毆美有買返去播,仲改名做ROBOTECH
二來VF-1設計係參考真實戰機F-14 ,鬼佬比較buy呢種寫實風格

m7啲歌世界第一
Macross plus個故事有深度好多,好令人深思
但原祖Macross先係2男1女故仔既始祖,都係機械人+三角戀+流行歌既始祖,歌既量同質素都係頂尖,再加埋長谷
呢兩套都係成人向既動畫,18歲樓下都好難明曬個故仔
Macross 7就轉左套路,d歌都好既,年輕化左,都仲係人手畫
去到Macross F, 開始現代化歌姬,之後變左組合就無睇
某程度上都係反映返當代j pop既變化,由city pop去到band sound去到後ayumi/安室年代再到呢家女團

河森正治真係好偉大,設計左valkyire呢架抄f14既變形機械人,
留意返高智能方程式d車都係佢手筆
Macross plus個故事有深度好多,好令人深思
但原祖Macross先係2男1女故仔既始祖,都係機械人+三角戀+流行歌既始祖,歌既量同質素都係頂尖,再加埋河森正治既valkyrie設定
呢兩套都係成人向既動畫,18歲樓下都好難明曬個故仔
Macross 7就轉左套路,d歌都好既,年輕化左,都仲係人手畫
去到Macross F, 開始現代化歌姬,之後變左組合就無睇
某程度上都係反映返當代j pop既變化,由city pop去到band sound去到後ayumi/安室年代再到呢家女團

河森正治真係好偉大,設計左valkyire呢架抄f14既變形機械人,
留意返高智能方程式d車都係佢手筆
河森正治除左macross, 高智能方程式,仲有比較多人識既有機動警察隻英格倫,同埋打機 Armored Core

全部寫實系

仲有推介,如果睇macross人設,一定要留意埋美樹本晴彥,佢係人設,有畫過幾套高達外傳漫畫,天空的學校,0080,原版哈薩威,gunbuster,又係靚到痴線
劇場版同 TV 版完全兩個感覺,至少劇場版你必定唔會討厭玲明美,但 TV 版呢…

另一方面,TV 版對麥斯美娜兩公婆描寫又深入過劇場版好多
睇劇情版會好憎早賴,然後喜歡明美
但tv版係掉轉,覺得明美抵死
咁劇場版又未至於憎美沙嘅,不過明美實在寫得太完美啫

TV 版明美簡直令人覺得佢唔死都冇用

如果真係有時光機,真係好想去返八十年代尾 九十年代頭 既日本
泡沫時代個啲阿基拉作畫真係可能有今生無來世
yes this
有過cd, 但當然已經搵唔到
睇YouTube 話TV 版當年有部份外判比韓國畫,所以質素好差。要睇都係睇電影版算
收錄喺「永遠是你的朋友」專輯入面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞