[庵野]《新·幪面超人》最新預告片震撼登場!3.18日本上映

1001 回覆
136 Like 17 Dislike
睇完個製作特輯,覺得要用另一個角度去睇套戲,唔可以用一般動作片或者爽片嘅角度去睇

本身麻麻哋個主角,但睇完製作特輯反而幾鍾意佢,好專業,對於皮套演員嘅細微動作都有自己嘅諗法
同埋領悟力幾高

今日4月3
52周年啦
我覺得庵野係清楚自己想要乜,但現實唔容許。例如武指,佢可能根本唔想用武指,用cg加拍演員近鏡就算,但可能某d原因要佢用武指(或者係東映搵俾佢),於是佢咪表示到動作導演點拍都得,但拍完後就cut,最後用番cg,即係佢心入面既原計畫
佢負責ban橋
都係嗰句佢太執著真人電影要同動畫唔同
佢好似硬係覺得講咗方向就會好死板咁
淨係一味要求人地即興發揮
俾到啲靈機一動嘅嘢佢
但咁其實好難推進個project
除非真係好似王家衛咁一部戲拍幾年十年
想搵返真哥斯拉個behind the scene 睇
早兩日啲人睇完拉打呢個 提返當年哥斯拉現場個feel 都係咁尷
形容到樋口負責搭棚 庵野負責拆棚
但亦證明樋口在場好重要
日本票房點
樋口主要作用:庵野穩定器
懷疑如果成套動作都cg既話佢會好似新超咁做埋動態捕捉
都有諗過 前兩次都有同樋口合作 但今次冇 就出晒事
主角演技派嚟

細個揸過鐵人28
原來得32歲 睇樣加髮線以為最少40歲

睇髮形係佢
田雞同周星馳咁
見人擺上Youtube先知
原來Tiktok po咗咁多新片段
我啱啱都睇到,睇晒啲片覺得好似睇左4分1,5分1套戲咁
感覺就嚟成套Po晒出嚟

Btw隧道個段 望到少少都真係嚇親
唔得。

無原皮味道。
剛剛都睇完紀錄片,
就咁睇都覺得好辛苦,
唔好講喺現場同佢一齊做野班 crew

基本上庵野只係 ban 橋,
ban 到佢想要既野班動作指導自己拍到出黎為止,
同埋所謂既比空間演員同工作人員發揮,
基本上潛台詞又係想大家做到佢鍾意既野出黎先收貨

唔會話佢咁樣係錯晒,
畢竟都可以理解庵野唔想用既有既套路去拍拉打,
同埋池松最尾個句庵野都用緊佢既方法去搵緊到底咩先係新拉打,呢個我相信都係庵野心底裡一路拍都思考緊既野,
但如果喺現場導演都唔知自己點做,
根本班細都唔會做到野出黎
如果一開頭庵野直接同演員傾 佢希望追求啲咩咪得囉
講清楚點解要演員自己做stunt 想點樣打法
全部都唔講
男主慢慢get到真係好勁
大家慢慢估到佢心水啲時候 budget都冇曬
最後出到黎如果係真哥 同新超咁我又覺得值得
依家真係覺得幾可惜下
下次再出回歸原點嘅計畫可能要等10年了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞