成日肩頸背痛

138 回覆
21 Like 1 Dislike
有冇人係右邊闊背肌痛
起初係新手做GYM做咗大概4個幾月就出事,到而家已經就Keep住就快一年,通常都係起身最痛,之後大概15分鐘就正常活動冇特別痛。拉筋嘅話都會feel到比較緊同小痛
有冇好醫生介紹或者討論下點樣先可以根治
一律建議操背
係咪做gym拉傷咗呀?依家仲做緊?
而家都仲有做
我都係懷疑做GYM唔量力做錯做太重搞到而家咁
但上年停GYM咗4個月都冇好過,唔知點算好
針灸好推拿敷藥好定物理治療都好
治療只可以解決到一時嘅問題
增肌做運動先可以維持到個骨架響正確狀態
會唔會停一停gym睇下醫生先再做會好d陣間愈來愈傷
睇醫生係睇咩科? 係睇左家庭醫生再轉介?
肌肉拉傷果d應該係睇物理治療/骨科?

頭盔:非專業人士 (但我覺得你係做完gym先出事 可能係你做果陣錯姿勢/發錯力拉傷 )
覺得停下做gym睇一睇咩事先再繼續做好似安心d
操咗一年 冇料到
似係訓覺姿勢/枕頭問題
長期對電腦個右膊掂下都痛
有冇人按膊頭果條筋痛?我膊頭位果條筋特登痛
由細痛到大,
睇過物理治療,針灸 狂去massage

最後發現係depression 引起疼楚 ,呢幾年冇再痛
斜方肌個位條筋又開始好痛
之前睇過條日本片教
鍊自己手臂十秒左右
再用手指揑頸側邊條筋,十秒左右
過一陣肩胛骨會冇咁痛

我覺得用手揑下揑下果條筋幾有用
啲咩練強邊度拉鬆邊度係冇用,建議上youtube搵吓咩叫left AIC pattern,簡單嚟講,人係右傾嘅動物,我哋由器官嘅佈局去到橫膈膜以至左右腦,其實都會令我哋bias向右嘅動作,唔信你留意吓街上嘅人企響度嘅時候,佢嘅重心絕大多數喜歡移向右企,盆骨側埋一邊,坐又係,右邊用mouse,因此個身又係側向右,理論上你係會左邊肩頸痛,其實係一連串由下往上嘅肌肉代償所做成,真正要解決痛症,係要做返多啲左傾嘅動作,令個身體盡量平衡返,個理論就係咁,但當中有好多細節,例如著咩鞋,做咩糾正運動…….
Lm
有無睇過鬼影?
照ct睇睇有冇神經受壓 再決定做咩運動
平時姿勢好重要
你一日24個鐘有20個鐘都係冇放鬆
點針都冇用啦
你搵下咩原因仲好
有無片
我都記得係lihkg睇過但搵唔返
我喺IG見到
未必搵得返
你照住我文字做應該ok
好的 唔該晒
https://instagram.com/seitai_tsumugi_wakayama?igshid=YmMyMTA2M2Y=

我係睇呢個IG
但我搵唔到果條片
不過佢有其他片都應該有用
你可以睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞