成日肩頸背痛

138 回覆
21 Like 1 Dislike
換咗去啦,我之前成日又係呢個位痛無限次睇中醫,針完好返一排又嚟料,後尾試吓換枕頭就無再發生
我諗緊換邊隻好 係咪要配合埋張床褥
但床褥軟硬程度係咪同任何有弧度枕頭都ok?
床褥我諗都有影響,但你先快快手換左枕頭先。今晚放工拿拿淋去買啦!我自己都痛過明白有幾慘😭😭
其實點知個弧度適合自己?因為我依定瞓緊嘅其實都係有弧度果d枕

示意圖
嘩 呢樣真心唔知🤪🤪🙏🏻
我都係好困擾
成日拉筋都無用
其實簡單講係d 肌肉既力量唔平衡, 唔可以就咁靠推拿, 針灸, 電療, etc. 一定要同時做運動強化返d 肌肉, 令到肌肉d 力量平衡返.
我同你痛嘅位好似,我仲覺得左右身唔平衡,一挺胸夾背,右半身特別緊,做gym發力都發得唔好
有架! 之前買左d大牌靚枕頭
試瞓好好,但屋企張床太硬
最後買多張床墊
依家轉晒用可以自己加減棉既枕頭,好似好d
我右邊多數嚴重d 個頭側去左邊就會扯住扯住痛
同我一樣斜方肌右邊緊到仆街,你係咪做文職,右手用mouse
長時間用 mouse, 枱同櫈既高度唔啱,枱太高,成日要長時間將肩提高就,玩手機太多,訓覺唔反訓,長時間定係同一個位置,以前拉傷過,肩周炎。有時唔適用力,攞10kg野又拉傷過。枕頭過高過硬就頸痛,過矮過軟就肩痛,真係好麻煩。
講一個樓上冇人提過嘅
練core
日日練最少5分鐘 3個月後咩事都冇哂
枕頭過高過硬就頸痛,過矮過軟就肩痛《依句exactly 我去睇過d骨佢話我唔係肩周炎 話肩周炎係舉唔起手
肩膊痛d果排就換個高身d枕頭,頸痛d果排就換個矮身d,好難兩全其美
留個TG 我比個師傅你試下? 應該平過坊間D師傅 而又掂
我之前同你同一個位痛 之後而家唔痛了 但都會有時上去搵師傅禁下 放鬆下
點練?
完全一樣同樓主一樣都係同一地方痛
同埋右邊係特別嚴重
針灸完會好D, 但過一排又黎料

我係文職 + 收工返到屋企都係對住部電腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞